Νέα Έρευνα: Περισσότερος κόσμος αφήνει τα Android για iPhone

Ρεκόρ πενταετίας
19 Μαΐου 2023 18:30
Νέα Έρευνα: Περισσότερος κόσμος αφήνει τα Android για iPhone

Στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο των smartphones, που ανά τα χρόνια έχουμε δει πολλούς να διεκδικούν μια θέση, όπως τα BlackBerry και τα Windows Phone, τα Android και τα iPhone εν τέλει έχουν κυριαρχήσει.

Από τη μία, πολλοί προτιμούν τα Android για την ευελιξία και τις επιλογές προσαρμογής, ενώ από την άλλη τα iPhone έχουν πιστούς πελάτες που δύσκολα αποχωρίζονται το καλοδουλεμένο οικοσύστημα της Apple. Ωστόσο, οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν πως οι προτιμήσεις των χρηστών μάλλον αλλάζουν. Το iPhone φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερο προβάδισμα, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες Android κάνουν τη μετάβαση στο iOS.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεσης της Consumer Intelligence Research Partners (CIPR), ο αριθμός των Android χρηστών που εγκατέλειψε την πλατφόρμα και έκανε στροφή προς iPhones αυξήθηκε στο 15% τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια! Μάλιστα δεν πρόκειται για μια απλή προσωρινή αλλαγή, παραδείγματος χάρη για χρήστες που απλώς ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Η ίδια έκθεση δείχνει ότι ένα εντυπωσιακό 83% των iPhone κατόχων επιλέγουν να παραμείνουν στο οικοσύστημα της Apple στο μέλλον, κάτι που προφανώς υποδεικνύει ότι μένουν ικανοποιημένοι από τις συσκευές τους.

Επιπροσθέτως, αυτό το ποσοστό των χρηστών που πάνε από Android σε iPhone είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό του προηγούμενου έτους, με τη διαφορά να είναι στο 4%, ενώ για την έρευνα του 2020-2021 η διαφορά είναι στο 5%. Τέτοια ανοδική τάση είχε να καταγραφεί από την περίοδο του 2018 και του 2016, όταν το 15% και το 21% των νέων χρηστών iPhone, αντίστοιχα, ήταν πρώην χρήστες Android.

Όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν μια συνεχόμενη και μάλιστα αυξανόμενη μετανάστευση των χρηστών από το Android στο iOS - ένα φαινόμενο που σίγουρα είναι ανησυχητικό για την Google, αλλά και για το ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά των smartphones γενικότερα.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί πως η έρευνα λαμβάνει επίσης υπόψη και τους χρήστες άλλων πλατφορμών, όπως το BlackBerry και τα Windows Phone, αλλά η συμβολή τους στα νούμερα παραμένει ασήμαντη.  

Ενδιαφέρον είναι όμως ότι ένα μικρό ποσοστό νέων κατόχων iPhone (1%) είχαν προηγουμένως απλά τηλέφωνα (όχι smartphones) και ένα άλλο 1% έγιναν για πρώτη φορά κάτοχοι τηλεφώνων γενικότερα.