Ο Sting προειδοποιεί και 'βλέπει' μάχη ανάμεσα στην ΑΙ και την ανθρωπότητα

Ο θρυλικός καλλιτέχνης και frontman των “Police“ μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη
19 Μαΐου 2023 15:49
Ο Sting προειδοποιεί και 'βλέπει' μάχη ανάμεσα στην ΑΙ και την ανθρωπότητα

Την άποψή του για την τεχνητή νοημοσύνη ως μουσικός και καλλιτέχνης, εξέφρασε ο Sting, θρυλικός frontman του συγκροτήματος "The Police", ο οποίος προστίθεται στον μακροσκελή κατάλογο προσωπικοτήτων που προειδοποιούν για το δυσοίωνο μέλλον της τεχνολογίας

Ο Sting, μιλώντας στο BBC, αναφέρθηκε στο πως η ΑΙ παράγει μουσική και στίχους, λέγοντας πως πιστεύει ακράδαντα ότι οι μηχανές δε θα φτάσουν ποτέ στο επίπεδο να συγκριθούν με τους ανθρώπους στιχουργούς

Ο μπασίστας και frontman των Police υποστήριξε τον ανθρώπινο παράγοντα στον τομέα τέχνη και μουσική, παρά τα εντυπωσιακά -σε τρομακτικό βαθμό- δείγματα που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό χάρη στην ΑΙ. Έφτασε σε σημείο να αναφερθεί πως θα δοθεί μάχη μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον.

Τα δομικά υλικά της μουσικής ανήκουν σε εμάς, στα ανθρώπινα όντα” είπε ο Sting. “Θα είναι μία μάχη που όλοι θα χρειαστεί να δώσουμε τα επόμενα χρόνια, υπερασπίζοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο ενάντια στο AI”. Ο Sting πρόσθεσε ότι η τεχνολογική καινοτομία “δεν τον εντυπωσιάζει καθόλου” και νιώθει το ίδιο όπως όταν βλέπει μια ταινία φτιαγμένη εντελώς από CGI.

Βαριέμαι αμέσως όταν βλέπω μία εικόνα που έχει παραχθεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή”, λέει και προσθέτει “φαντάζομαι το ίδιο θα νιώθω όταν ακούσω μουσική που θα έχει παραχθεί από το AI. Μπορεί στην περίπτωση της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής να λειτουργεί καλύτερα. Αλλά για τραγούδια που εκφράζουν συναισθήματα, δεν νομίζω ότι θα με συγκινήσουν.”

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και από άλλους καλλιτέχνες για τη χρήση της ΑΙ στη μουσική, όπως ο Nick Cave. Toν περασμένο Φεβρουάριο είχε προκαλέσει αίσθηση όταν ο γνωστός DJ, David Guetta, είχε προσθέσει την "τεχνητή" φωνή του Eminem σε ένα κομμάτι του. Στα social media έχουν γίνει viral διάφορα κομμάτι όπως το υποτιθέμενο κομμάτι μεταξύ Drake και The Weeknd, που αφαιρέθηκε από τη Universal Music πριν από μερικές εβδομάδες από τις streaming πλατφόρμες.