Η Apple απαγορεύει τη χρήση του ChatGPT από τους εργαζομένους της

Γενικό ban στα LLMs από την εταιρία του Κουπερτίνο
19 Μαΐου 2023 15:00
Η Apple απαγορεύει τη χρήση του ChatGPT από τους εργαζομένους της

Η Apple απαγορεύει ρητά και καθολικά την χρήση του ChatGPT-4 από τους εργαζόμενους της, καθώς και άλλων τέτοιων ΑΙ, όπως το Bard της Google, υπό τον φόβο να διαρρεύσουν εταιρικά της δεδομένα. Η είδηση αυτή έρχεται λίγο μετά το λανσάρισμα της επίσημης εφαρμογής του ChatGPT στο AppStore για τις iOS συσκευές. 

Αυτή την αναφορά κάνει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal που γράφει πως η εταιρία προχώρησε σε ολικό ban της χρήσης των LLMs (Large Language Models), όπως λέγονται στην τεχνική τους ορολογία. Λέγεται ότι η εντολή από τα ανώτερα κλιμάκια της Apple έχει ως βασικούς αποδέκτες τους προγραμματιστές της, οι οποίοι χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία, όπως το GitHub και το Copilot. Τα εν λόγω εργαλεία ανήκουν στην OpenAI που ως βασικό χρηματοδότη έχει την Microsoft, έναν άμεσο ανταγωνιστή της Apple. 

Ο κίνδυνος διαρροής δεδομένων είναι υπαρκτός και οι Apple φοβάται ότι οι κώδικες των προγραμματιστών της μπορεί να καταλήξουν σε χέρια ανταγωνιστών της, σε μια εποχή που η ΑΙ παίζει ήδη καθοριστικό ρόλο στο μέλλον του τεχνολογικού αλλά και ολόκληρου του κόσμου. 

Βέβαια, η κίνηση αυτή διόλου τυχαία δεν είναι καθώς το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Apple εργάζεται στο δικό της τύπου-ChatGPT μοντέλο τεχνητής νοημοσύνη, χωρίς να δίνονται περαιτέρω πληροφορίες. 

Tags: