TikTok Ban: Απαγορεύτηκε το social media σε μια πολιτεία των ΗΠΑ

Με την εταιρία να αντιδρά
18 Μαΐου 2023 15:18
TikTok Ban: Απαγορεύτηκε το social media σε μια πολιτεία των ΗΠΑ

Η Μοντάνα έγινε μόλις η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που θέσπισε ολοκληρωτική απαγόρευση του TikTok, της πασίγνωστη social media εφαρμογής ανταλλαγής βίντεο που ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance. Ο σχετικό νόμος υπογράφτηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Greg Gianforte την Τετάρτη και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αναλυτικότερα, η νομοθεσία απαγορεύει στα mobile app stores να προσφέρουν το TikTok εντός της πολιτείας και επιβάλλει πρόστιμα τόσο στο TikTok όσο και στα app stores αν παραβιάσουν την απαγόρευση. Συγχρόνως, ο νόμος απαγορεύει και τη χρήση όλων των social media εφαρμογών που συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες ή δεδομένα και τα παρέχουν σε ξένους, στις συσκευές κυβερνητικών στελεχών.

Ο Gianforte δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύσει τους κατοίκους της Μοντάνα από την παρακολούθηση και τις κυβερνοεπιθέσεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Επικαλέστηκε προηγούμενους ισχυρισμούς ότι το TikTok έχει μοιραστεί δεδομένα χρηστών με την κινεζική κυβέρνηση και ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το TikTok αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι η απαγόρευση παραβιάζει τα δικαιώματα του First Amendment για τον λαό της Μοντάνα, απαγορεύοντας παράνομα τη χρήση του social media. Μάλιστα, η εταιρία δήλωσε ότι δε θα σταυρώσει τα χέρια και ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χρηστών εντός και εκτός της Μοντάνα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να επιβληθεί η απαγόρευση και αν θα αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις. Ορισμένοι αμφισβήτησαν επίσης την αποτελεσματικότητά της, καθώς οι χρήστες μπορούν να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση μέσω VPN.

Για την ιστορία, το TikTok είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη. Στην Αμερική μετρά περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο. Σύμφωνα με το TikTok, υπάρχουν 200.000 χρήστες και 6.000 επιχειρήσεις στη Μοντάνα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.