Το Πακιστάν έκοψε το internet αλλά αυτό δε σταμάτησε τις διαδηλώσεις

Σε αναβρασμό η χώρα
13 Μαΐου 2023 10:40
Το Πακιστάν έκοψε το internet αλλά αυτό δε σταμάτησε τις διαδηλώσεις

Μία από τις πολυπληθέστερες χώρες της Ασίας, το Πακιστάν, βρίσκεται σε αναβρασμό εδώ και εβδομάδες, αλλά τώρα η σύλληψη του πρώην Πρωθυπουργού και δημοφιλούς πολιτικού ηγέτη Imran Khan, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μέσα σε λίγες ώρες από τη σύλληψή του, εκατομμύρια διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και η κυβέρνηση έκοψε το internet στη χώρα σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την οργάνωση των διαδηλωτών.

Το video της σύλληψης, όπου παραστρατιωτικές δυνάμεις τον περικυκλώνουν, έγινε ταχύτατα viral. Λίγες ώρες αργότερα, οι χρήστες δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα social media σε όλη την επικράτεια του Πακιστάν, ενώ σε ορισμένα μέρη μπλοκαρίστηκαν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οδηγώντας σε ένα πλήρες μπλακάουτ συνδεσιμότητας.

Οι Πακιστανοί όντας συνηθισμένοι σε παρόμοιες τακτικές, ήταν προετοιμασμένοι. Τα νούμερα δείχνουν πως η ζήτηση των VPN υπηρεσιών εκτοξεύθηκε κατά 1.300%. Μία δεκαετία σχεδόν επιθέσεων σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και εφημερίδες από το Στρατό της χώρας, έχει οδηγήσει μία ολόκληρη γενιά να αναζητά τις “αληθινές ειδήσεις” στο internet, χωρίς να δίνει σημασία στα mainstream media.

Η ελευθερία του λόγου, η πρόσβαση στην πληροφορία και το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα του Πακιστάν, ενώ η πρόσβαση στο internet είναι ένα αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα από τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο για τους Πακιστανούς η λογοκρισία στο internet είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μετά την έξοδο του Khan από το Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο.

Είναι η μεγαλύτερη λογοκρισία που έχουμε δει στο Πακιστάν τη σύγχρονη εποχή. Η κλίμακα και το γεγονός πως περιλαμβάνει πολλαπλές μορφές διακοπών – τόσο στα δίκτυα κινητής όσο και στα social – δείχνει μία έντονη προσπάθεια να ελεγχθεί η αφήγηση της ιστορίας. – Digital Rights Foundation

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παραδέχτηκαν πως έριξαν τις υπηρεσίες τους μετά από εντολή της κυβέρνησης. Ο Khan έχει τεράστια online παρουσία και η κυβέρνηση μαζί με τον Στρατό φοβούνται πως θα χρησιμοποιήσει τα social media για “αντι-στρατιωτική πολιτική κινητοποίηση”, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Ειδικά ο Στρατός βλέπει την κλίμακα των retweets και των likes στο Twitter, ως ένα δείγμα πολιτικής δύναμης η οποία μπορεί να έχει πραγματικές επιπτώσεις.- Asfandyar Mir, Institute of Peace, ΗΠΑ

Από τη στιγμή της σύλληψης του Khan, το Twitter του κόμματός του, το PTI, τροφοδοτεί με συνεχείς εξελίξεις τους εκατομμύρια ακολούθους του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Khan διαθέτει 19 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, τη στιγμή που ο Στρατός έχει 6 εκατομμύρια και ο τωρινός Πρωθυπουργός, Shehbaz Sharif, 6.6 εκατομμύρια.

Ο Khan τελικά αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση και γύρισε στην οικογένειά του εν μέσω εθνικών πανηγυρισμών.