Γένος πεταλούδας πήρε το όνομά του από τον Σάουρον του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Οι επιστήμονες τίμησαν τον Τόλκιν στη νέα τους ανακάλυψη
11 Μαΐου 2023 14:20
Γένος πεταλούδας πήρε το όνομά του από τον Σάουρον του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής ιστορίας του Λονδίνου ανακάλυψαν ένα νέο γένος πεταλούδας, το οποίο βάφτισαν με το όνομα του Σάουρον (Sauron) από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Χαρακτηριστικά το νέο γένος πεταλούδων ονομάστηκε "Saurona", όντας αναφορά στον εμβληματικό κακό των βιβλίων του Τόλκιν. 

Την ανακοίνωση έκανε η Blanca Huertas, επιμελήτρια πεταλούδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου λέγοντας πως "Η ονομασία ενός γένους δεν είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά". Οι ερευνητές ελπίζουν ότι δίνοντας σε αυτές τις πεταλούδες ένα ασυνήθιστο όνομα, θα μπορέσουν να εφιστήσουν την προσοχή στη διατήρησή τους και στην ποικιλομορφία της ζωής στον Αμαζόνιο.

"Το να δώσουμε σε αυτές τις πεταλούδες ένα ασυνήθιστο όνομα βοηθά να τραβήξουμε την προσοχή σε αυτή την υποτιμημένη ομάδα δείχνει πως, ακόμη και ανάμεσα σε μια ομάδα πολύ όμοιων ειδών, μπορεί να βρεθεί η ομορφιά ανάμεσα στη βαρεμάρα". είπε χαρακτηριστικά η Huertas. 

Οι ερευνητές περιέγραψαν δύο είδη αυτού του νέου γένους τα "Saurona triangula" και "Saurona aurigera", τα οποία βρίσκονται στο νοτιοδυτικό δάσος του Αμαζονίου και ανήκουν σε μια ομάδα πεταλούδων που ονομάζεται Euptychiina, οι οποίες είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν μόνο από τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες, μάλιστα, χρησιμοποίησαν τη γενετική αλληλουχία των δύο για να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των νέων ειδών.

 

 

 

Μέρος της εμβληματικής τους ονομασίας είναι φυσικά η εμφάνιση των φτερών της πεταλούδας. Η Huertas υποστηρίζει ότι εμπνεύστηκε τα μοτίβα των φτερών που μοιάζουν σε σχήμα ματιού και φέρνουν στο φλογερό μάτι του Sauron, που είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότερα είδη του γένους Saurona που περιμένουν να προσδιοριστούν. Έτσι ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα εμπνεύσει περισσότερες μελέτες για την ποικιλομορφία και την εξέλιξη των πεταλούδων στον Αμαζόνιο και όχι μόνο.