Χαμός στα social media με ανακάλυψη πως το WhatsApp ακούει συνεχώς από το μικρόφωνο

Η εταιρία απάντησε και επίσημα στις κατηγορίες
10 Μαΐου 2023 16:59
Χαμός στα social media με ανακάλυψη πως το WhatsApp ακούει συνεχώς από το μικρόφωνο

Μια πρόσφατη ανακάλυψη έχει εγείρει ανησυχίες στους χρήστες παγκοσμίως σχετικά με την ιδιωτικότητα του WhatsApp, το οποίο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μηνυμάτων και κλήσεων στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή φαίνεται να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο ακόμη και όταν το τηλέφωνο δεν χρησιμοποιείται. Ο Foad Dabiri, ένας μηχανικός του Twitter, έκανε αυτή την ανακάλυψη και μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο από την οθόνη του Android κινητού του που δείχνει ότι το WhatsApp είχε πρόσβαση στο μικρόφωνο ενώ το τηλέφωνό του ήταν σε αδράνεια και ο ίδιος κοιμόταν.

Προφανώς, η ανακάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους χρήστες της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων μέχρι και κυβερνητικών υπαλλήλων. Μεταξύ άλλων, ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, έκανε retweet το tweet του Dabiri, υπονοώντας ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να εμπιστευτεί το WhatsApp.

Η πίεση ήταν τέτοια που το WhatsApp αποφάσισε να προβεί άμεσα σε επίσημες δηλώσεις, για να καθησυχάσει τους χρήστες. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι μάλλον υπάρχει κάποιο bug που σχετίζεται με τον χειρισμό των πληροφοριών από το Privacy Dashboard του Android και δήλωσε ότι επικοινώνησε με την Google και τον μηχανικό του Twitter, για να βρεθεί λύση.

Βέβαια, παρά την επίσημη αυτή δήλωση, πολλοί χρήστες του WhatsApp παραμένουν ανήσυχοι. Το ζήτημα πλέον είναι στα χέρια της Google, η οποία καλείται να διαπιστώσει αν πρόκειται όντως για bug ή όχι. Εν τω μεταξύ, οι χρήστες μπορούν να ανακαλέσουν την πρόσβαση στο μικρόφωνο μέσα από τις ρυθμίσεις, αν ανησυχούν για την ιδιωτικότητά τους. Προφανώς, αυτό σημαίνει πως θα απενεργοποιηθούν οι φωνητικές σημειώσεις και η λειτουργία των κλήσεων.