Γιατροί πραγματοποίησαν εγχείρηση εγκεφάλου σε έμβρυο μέσα στη μήτρα

Για πρώτη φορά στην ιστορία
10 Μαΐου 2023 10:31
Γιατροί πραγματοποίησαν εγχείρηση εγκεφάλου σε έμβρυο μέσα στη μήτρα

Για πρώτη φορά στην ιατρική ιστορία, χειρούργοι κατάφεραν να επιδιορθώσουν μία σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο ενός μωρού, όσο αυτό βρισκόταν ακόμα μέσα στη μήτρα.

Με τη βοήθεια υπερήχων, οι χειρούργοι του Boston Children’s Hospital στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μία νέα τεχνική για να αντιμετωπίσουν μία σπάνια προγεννητική ασθένεια, η οποία επιτρέπει στο αίμα να ρέει με επικίνδυνα υψηλές ταχύτητες στον εγκέφαλο μόλις το παιδί γεννηθεί. Αυτό επιβαρύνει την καρδιά και αυξάνει το ρίσκο για ανακοπή, προκαλεί υπέρταση και μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές ή γνωσιακές διαταραχές, ενώ έχει και μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Η επιτυχία της επέμβασης δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης πριν να αυξηθεί το ρίσκο.

Είμαστε ευτυχείς να αναφέρουμε πως μετά από έξι εβδομάδες, το βρέφος τα πάει πολύ καλά, δε λαμβάνει φάρμακα, τρώει κανονικά, κερδίζει βάρος και είναι στο σπίτι του. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αρνητικών επιπτώσεων στον εγκέφαλο.

Η επέμβαση έλαβε χώρα όταν το έμβρυο ήταν 34 εβδομάδων στην κοιλιά της μητέρας του και οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενο τοκετό δύο μέρες αργότερα, επειδή η επέμβαση είχε σκίσει πρόωρα τις μεμβράνες της μήτρας. Ωστόσο, μόλις γεννήθηκε, το καρδιοναπνευστικό σύστημα λειτουργούσε σωστά και δε χρειάστηκαν περαιτέρω θεραπείες ή χειρουργεία. Απλά επειδή ήταν πρόωρος τοκετός, το βρέφος έμεινε αρκετές εβδομάδες στην εντατική θεραπεία για παρακολούθηση.

Ενώ πρόκειται για μόλις την πρώτη ασθενή και σίγουρα είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε τις δοκιμές για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε άλλους ασθενείς, αυτή η προσέγγιση έχει τη δυναμική να αλλάξει τα δεδομένα στην παραμόρφωση της φλέβας του Galen, όπου επιδιορθώνουμε την παραμόρφωση πριν τη γέννηση και αποκλείουμε την ανακοπή πριν αυτή συμβεί, αντί να προσπαθήσουμε να την αντιστρέψουμε μετά τη γέννηση. Αυτό μπορεί να μειώσει δραματικά το ρίσκο εγκεφαλικής βλάβης, αναπηρίας ή θανάτου στα βρέφη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Stroke.

Tags: