To Spotify αφαιρεί δεκάδες χιλιάδες τραγούδια φτιαγμένα από ΑΙ

Δίνει τη δική του μάχη ενάντια στο AI generated περιεχόμενο
10 Μαΐου 2023 10:29
To Spotify αφαιρεί δεκάδες χιλιάδες τραγούδια φτιαγμένα από ΑΙ

Ρεπορτάζ του Insider αποκαλύπτει ότι το Spotify δίνει αυτόν τον καιρό τη δική του μάχη ενάντια στο περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα η δημοφιλέστερη υπηρεσία streaming μουσικής του κόσμου λέγεται ότι αφαίρεσε δεκάδες χιλιάδες τραγούδια τα οποία είχε δημιουργήσει η Boomy, μια εταιρία που δημιουργεί μουσική μέσω ΑΙ

Το πρόβλημα όμως δεν ήταν μόνο αυτό, καθώς το συναγερμό σήμανε η Universal Music στο Spotify, αλλά και σε άλλες music streaming υπηρεσίες, πως εντόπισε ύποπτη δραστηριότητα ροής στα τραγούδια της Boomy. Πρακτικά, αυτό φανέρωνε ότι μάλλον υπήρχαν bots, τα οποία ανέβαζαν τον αριθμό των ακροάσεων σε αυτά τα ΑΙ τραγούδια, ώστε να αυξάνουν έτσι τα έσοδα για τους κατόχους τους. 

Να αναφέρουμε ότι η Boomy ιδρύθηκε το 2021 ως μια υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να δημιουργούν μουσική και τραγούδια μέσω γραπτών εντολών.

Από την πλευρά του το Spotify σχολίασε δημόσια το γεγονός επιβεβαιώνοντάς το: "Το τεχνητό streaming είναι ένα μακροχρόνιο, ευρέως διαδεδομένο ζήτημα, το οποίο το Spotify προσπαθεί να εξαλείψει στο σύνολο της υπηρεσίας μας. Όταν εντοπίζουμε ή ειδοποιούμαστε για πιθανές περιπτώσεις χειραγώγησης ροής, μετριάζουμε τις επιπτώσεις τους με τη λήψη μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν την αφαίρεση αριθμών ροής και την παρακράτηση δικαιωμάτων. Αυτό μας επιτρέπει να προστατεύουμε τις πληρωμές δικαιωμάτων για τους έντιμους, σκληρά εργαζόμενους καλλιτέχνες".

Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να ανεβαίνει και ο κλάδος της μουσικής μέσω ΑΙ όταν κυκλοφόρησε ένα υποτιθέμενο κομμάτι έγινε viral με φωνητικά από τους Drake και The Weeknd. Η Universal Music όμως, που εκπροσωπεί τους δύο καλλιτέχνες επενέβη άμεσα, ισχυριζόμενη ότι η χρήση των φωνών τους για την εκπαίδευση της ΑΙ αποτελούσε παραβίαση των συμφωνιών αλλά και των πνευματικών δικαιωμάτων. Εν τέλει το κομμάτι αφαιρέθηκε τόσο από το Spotify όσο και το Apple Music.

Από την πλευρά της η βιομηχανία της μουσικής και τα στελέχη της κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ευρύτερο αντίκτυο που θα έχουν κομμάτια φτιαγμένα μέσω ΑΙ, αλλά και όσους προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν οικονομικά.