Αυτός ο αστεροειδής που ακολουθεί τη Γη, μάλλον είναι υπόλειμμα της Σελήνης

Συνοδοιπόρος αλλά όχι επικίνδυνος
10 Μαΐου 2023 10:27
Αυτός ο αστεροειδής που ακολουθεί τη Γη, μάλλον είναι υπόλειμμα της Σελήνης

Πέρα από τη Σελήνη, τη Γη ακολουθούν και αρκετοί μικροί αστεροειδείς τους οποίους οι αστρονόμοι τους ονομάζουν οιονεί δορυφόρους. Ένας από αυτούς είναι ο Kamo’oalewa και ανακαλύφθηκε το 2016 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS. Είναι ένα ασυνήθιστο αντικείμενο καθώς αλλάζει τροχιά σε βάθος χρόνου, αλλά πάντα μένει κοντά στη Γη. Η επιφάνειά του είναι επίσης αξιοσημείωτη. Αντανακλά το φως όπως η Σελήνη χάρη στην παρουσία πυριτικών ιόντων.

Μία νέα μελέτη ερεύνησε την τροχιά του για να καταλάβουμε αν είναι κομμάτι της Σελήνης. Μερικές φορές, μικρά αντικείμενα όπως αστεροειδείς, δεν ακολουθούν ηλιοκεντρικές τροχιές, αλλά μοιράζονται τροχιά με έναν μεγάλο πλανήτη.

Ο Kamo’oalewa βρίσκεται ασφαλώς εκτός της σφαίρας της Γης η οποία έλκει όποιο αντικείμενο πλησιάσει. Η Σελήνη βρίσκεται εντός αυτής της σφαίρας και παρόλο που η τροχιά της έχει μικρές αλλαγές, είναι πολύ σταθερή. Ο Kamo’oalewa έχει αρκετά ελλειπτική τροχιά και ο Ήλιος έχει μεγαλύτερη επίπτωση σε αυτόν από ότι η Γη.

Η Γη διαθέτει 21 συν-τροχιακά αντικείμενα, αλλά ο Kamo’oalewa διαφέρει από τα άλλα, καθώς αυτός βρίσκεται μονίμως σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ τα υπόλοιπα 20 συνδυάζουν τις τροχιές τους παροδικά, συνήθως για λίγες δεκαετίες.

Αναλογιζόμενοι την παρόμοια τροχιά του με τη Γη και τη φυσική ομοιότητά του με τα υλικά της επιφάνειας της Σελήνης, εξερευνήσαμε την υπόθεση πως μπορεί να προέρχεται από συντρίμμια μετεωρικής σύγκρουσης στην επιφάνεια της Σελήνης.

Εφόσον δεν μπορούν να πάνε πίσω στο χρόνο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπερυπολογιστές για να προσομοιώσουν γεγονότα τα οποία μπορεί να κατέληξαν στην εκτόξευση ενός κομματιού σαν αυτό, από την επιφάνεια της Σελήνης.

Πραγματοποιήσαμε πολλές προσομοιώσεις της δυναμικής εξέλιξης των αντικειμένων που εκτοξεύτηκαν από διάφορες περιοχές της Σελήνη με ένα πλήθος διαφορετικών ταχυτήτων.

Οι περισσότερες προσομοιώσεις έδειξαν πως τα σώματα θα έφευγαν από την περιοχή της Γης και της Σελήνης και θα κατέληγαν σε τροχιές γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο ένας μικρός αριθμός, δεν μπήκε σε ηλιοκεντρική τροχιά. Αντιθέτως, ακολούθησε τροχιές παρόμοιες με αυτήν του Kamo’oalewa.

Οι πιο ευνοϊκές συνθήκες ήταν ταχύτητες εκτόξευσης μόλις πάνω από την ταχύτητα διαφυγής του σεληνιακού ημισφαιρίου.

Οι συγκρούσεις στην επιφάνεια της Σελήνης έχουν συνήθως ταχύτητες 22 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και μπορούν να φτάσουν και τα 55 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αυτές οι συγκρούσεις μπορούν να παράγουν συντρίμμια τα οποία εκτοξεύονται με 6 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αρκετά πάνω από την ταχύτητα διαφυγής της επιφάνειας της Σελήνης η οποία είναι 2.4 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Θα αφήσουμε σε μία ξεχωριστή μελέτη να ερευνήσει αν ένας σεληνιακός κρατήρας ανάλογου μεγέθους, ηλικίας και γεωγραφικής τοποθεσίας μπορεί να ταιριάζει με την εκτόξευση ενός αντικειμένου για να απαντηθεί η υπόθεση της προέλευσης του Kamo’oalewa.

Ο Kamo’oalewa έχει διάμετρο μόλις 40 μέτρων και η Κίνα ετοιμάζει την Tianwen-2 αποστολή για να προσεδαφίσει ένα nano-lander για να πάρει δείγματα από την επιφάνεια το 2025.