AI μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις σας αποκωδικοποιώντας τα κύματα του εγκεφάλου

Εγείρονται ανησυχίες για “πνευματική ιδιωτικότητα”
10 Μαΐου 2023 10:16
AI μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις σας αποκωδικοποιώντας τα κύματα του εγκεφάλου

Ερευνητές του University of Texas βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιήσουν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου μαζί με τεχνητή νοημοσύνη, για να αποκωδικοποιήσουν τη γενική ιδέα αυτού που σκέφτεται ένας άνθρωπος. Πρόκειται για το κοντινότερο βήμα μέχρι σήμερα στο να διαβάσουμε τις σκέψεις κάποιου και ενώ μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν χάσει την ικανότητα επικοινωνίας, οι ερευνητές προειδοποιούν πως η τεχνολογία εγείρει ερωτήματα “πνευματικής ιδιωτικότητας”.

Το νέο σύστημα διαφέρει σημαντικά από αυτά που υπάρχουν σήμερα, όπως εμφυτεύματα τα οποία “διαβάζουν” το κομμάτι του εγκεφάλου που ελέγχει το στόμα όταν προσπαθεί να σχηματίσει λέξεις. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα το οποίο μπορεί να αναδομήσει μία συνεχή ροή λόγου χωρίς κάποιο επεμβατικό εγκεφαλικό εμφύτευμα.

Το σύστημά μας δουλεύει ουσιαστικά στο επίπεδο ιδεών, νοήματος, σημασιολογίας.

Η AI επέτρεψε στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν πώς οι λέξεις, οι φράσεις και τα νοήματα προκαλούσαν αντιδράσεις στις περιοχές του εγκεφάλου που χειρίζονται τη γλώσσα. Όταν έδωσαν τα δεδομένα σε ένα γλωσσικό μοντέλο που χρησιμοποιούσε τον προκάτοχο του ChatGPT, το GPT-1, τότε το μοντέλο μπόρεσε να προβλέψει ποια θα ήταν η αντίδραση του εγκεφάλου στο λόγο και έπειτα μείωνε τις επιλογές μέχρι να βρει την πιο κοντινή απάντηση.

Για να ελέξγουν την ακρίβεια της AI, κάθε συμμετέχοντας άκουγε μία νέα ιστορία όσο βρισκόταν μέσα στο μαγνητικό τομογράφο. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, αφού η AI μπορούσε να καταλάβει το νόημα όσων άκουγε ο χρήστης. Για παράδειγμα, όταν ο χρήστης άκουγε τη φράση “δεν έχω ακόμα το δίπλωμα οδήγησης”, η AI προέβλεπε πως απάντησε “δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να μαθαίνει να οδηγάει”.

H AI μπορούσε επίσης να πιάσει το νόημα των σκέψεων των χρηστών ακόμα κι όταν έβλεπαν βουβές ταινίες ή σκέφτονταν τις δικές τους ιστορίες.

Αυτό σημαίνει πως αποκωδικοποιούμε κάτι βαθύτερο από την γλώσσα και έπειτα το μετατρέπουμε σε γλώσσα.

Οι ηθικές προεκτάσεις όμως μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι τρομακτικές.

Μας φέρνει πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου οι μηχανές θα μπορούν να διαβάσουν το μυαλό μας και να καταγράψουν τη σκέψη. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λάβει χώρα χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, όπως για παράδειγμα όταν κοιμούνται. – David Rodriguez-Arias Vailhen, καθηγητής βιοηθικής στο Granada University ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα

Για να καθησυχάσουν τους φόβους, οι ερευνητές τόνισαν πως το μηχάνημα δε λειτουργούσε σε ανθρώπους στους οποίους δεν είχε εκπαιδευτεί πάνω στη δική τους εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η ομάδα των ερευνητών θέλει τώρα να επιταχύνει τη διαδικασία, έτσι ώστε να φτάσει σε επίπεδο που θα αποκωδικοποιεί τις εγκεφαλικές τομογραφίες σε πραγματικό χρόνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience.