Ο ΠΟΥ κήρυξε τη λήξη συναγερμού για την COVID-19

Δεν αποτελεί πλέον μία παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης
06 Μαΐου 2023 09:44
Ο ΠΟΥ κήρυξε τη λήξη συναγερμού για την COVID-19

Τρία χρόνια μετά την έξαρση του ιού που άλλαξε τις ζωές μας σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η COVID-19 δεν αποτελεί πλέον μία παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέσω Twitter, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε τη σύσταση της επιτροπής COVID για το τέλος την κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, οι δείκτες θανάτου από COVID έχουν ελαττωθεί από 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα από τον Ιανουάριο του 2021, σε 3.500 την τελευταία εβδομάδα του Απρίλιου του 2023. Συνολικά μέχρι τις 3 Μαΐου, είχαν καταγραφεί 765 εκατομμύρια κρούσματα COVID παγκοσμίως, με 6.9 εκατομμύρια θανάτους, ενώ μέχρι τις 30 Απριλίου είχαν χορηγηθεί 13.3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αντιπροσωπεύει το συμβολικό τέλος του ιού, ωστόσο ο οργανισμός τονίζει πως αποτελεί ακόμα απειλή για ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ακόμα ερευνώνται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας.