Λαθρέμπορες στην Κίνα έκρυψαν κάρτες γραφικών σε φορτηγό με ζωντανούς αστακούς!

Μια ακόμη περίτεχνη απόπειρα
05 Μαΐου 2023 00:59
Λαθρέμπορες στην Κίνα έκρυψαν κάρτες γραφικών σε φορτηγό με ζωντανούς αστακούς!

Όπως σας έχουμε ενημερώσει κατά καιρούς, οι Κινέζοι λαθρέμποροι έχουν υιοθετήσει πολλές δημιουργικές προσεγγίσεις, στην προσπάθειά τους να περάσουν προϊόντα τεχνολογίας από τα σύνορα, με μνήμες, επεξεργαστές και κάρτες γραφικών τεράστιας αξίας να έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής. Τώρα, ένα νέο περιστατικό έκανε το γύρο του διαδικτύου, θυμίζοντας…Breaking Bad. Μόνο που αντί για κοτόπουλα, το φορτηγό αυτό είχε αστακούς. Ζωντανούς αστακούς!

Περνώντας σε λεπτομέρειες 70 NVIDIA Quadro K2200 κάρτες γραφικών ανακαλύφθηκαν κρυμμένες ανάμεσα σε 200 ζωντανούς αστακούς, βάρους 280 κιλών, σύμφωνα με το μέσο The Register. Οι λαθρέμποροι συνελήφθησαν να προσπαθούν να διασχίσουν τη γέφυρα Χονγκ Κονγκ-Ζουχάι-Μακάο με ένα φορτηγάκι, χωρίς τα κατάλληλα χαρτιά και έτσι το τελωνείο του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε το ψάξιμο. Αυτό που ανακάλυψε μεταξύ των αστακών ήταν παραδόξως κάρτες γραφικών, με τη συνολική αξία των αντικειμένων του φορτηγού να υπολογίζεται σε περίπου 76.500 δολάρια.

Οι κάρτες γραφικών NVIDIA Quadro K2200, που κυκλοφόρησαν το 2014, βασίζονται στην αρχιτεκτονική Maxwell και διαθέτουν 4 GB μνήμης GDDR5, διεπαφή μνήμης 128 bit και 640 πυρήνες CUDA. Με διασύνδεση PCIe 2.0 x 16 και μέγιστη κατανάλωση ενέργειας 68 W, οι κάρτες είναι εξοπλισμένες με μια εξαιρετικά αθόρυβη ψύκτρα και μπορούν να υποστηρίξουν έως και τρεις οθόνες απευθείας ή τέσσερις μέσω της λειτουργίας των DisplayPort 1.2 θυρών.

Η τιμή τους σήμερα είναι περίπου 159 δολάρια στο Amazon. Αυτό σημαίνει πως οι 70 που κατασχέθηκαν σε αυτή την απόπειρα λαθρεμπορίας αξίζουν κοντά στα 11.130 δολάρια!

Για την ιστορία, η συνολική αξία όλων των περιπτώσεων λαθρεμπορίου τεχνολογίας που εντοπίστηκαν από το 2022 και μετά στην Κίνα ανέρχεται πλέον σε περίπου 290.414 δολάρια. Σε προηγούμενες απόπειρες είχαμε ακούσει για SSD και επεξεργαστές κρυμμένους μέσα σε κιβώτιο ταχυτήτων αυτοκινήτου, για 239 Intel i5-13400F επεξεργαστές δεμένους στο σώμα ενός ατόμου, για 84 Kingston SSDs στον μπροστινό άξονα ενός ηλεκτρικού σκούτερ και για 200 επεξεργαστές κρυμμένους στην κοιλιά μιας ψεύτικης θήκης εγκυμοσύνης.