Dark web: Άκρως επιτυχημένη μία διεθνής επιχείρηση τεράστιας κλίμακας

Όλες οι πληροφορίες για την επιχείρηση SpecTor
03 Μαΐου 2023 12:03
Dark web: Άκρως επιτυχημένη μία διεθνής επιχείρηση τεράστιας κλίμακας

Μία διεθνής επιχείρηση που συντόνισε η Europol σε εννέα διαφορετικές χώρες του κόσμου, είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση εκατομμυρίων ευρώ, ναρκωτικών και όπλων από το dark web. Η επιχείρηση ονόματι Operation SpecTor αναφέρθηκε ως “μία επιχείρηση χωρίς προηγούμενο” από τον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland.

Συγκεκριμένα, χτυπήθηκε το dark web marketplace “Monopoly Market”, με τις αρχές να προχωρούν σε 288 συλλήψεις, σε κατάσχεση πάνω από €50.8 εκατομμύρια σε μετρητά και ψηφιακά νομίσματα, 850 κιλά ναρκωτικών και 117 πυροβόλα όπλα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ελβετία. Η Europol κατάφερε να συντάξει ένα σχέδιο δράσης χάρη στις πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξουν οι γερμανικές αρχές, οι οποίες διείσδυσαν επιτυχώς στο Monopoly Market από το Δεκέμβριο του 2021. Ανάμεσα στους 288 που εκτελούσαν χιλιάδες συναλλαγές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Βραζιλία, αναγνωρίστηκαν ορισμένοι οι οποίοι ήταν ήδη στόχοι υψηλού προφίλ της Europol. Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς η Europol έχει πρόσβαση σε όλη τη λίστα αγοραστών του Monopoly Market.

Από πλευράς συλλήψεων η επιχείρηση ήταν η πιο πετυχημένη, ξεπερνώντας ακόμα και τις προηγούμενες DisrupTor (2020) και Dark HunTor (2021).

Η συμμαχία των αρχών επιβολής του νόμου στις τρεις ηπείρους αποδεικνύει πως όλα είναι καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Αυτή η επιχείρηση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εγκληματίες στο dark web: Οι διεθνείς αρχές έχουν τα μέσα και την ικανότητα να σας αναγνωρίσουν και να σας κατηγορήσουν για τις παράνομες δραστηριότητές σας, ακόμα και στο dark web.