Χώρες με υψηλό πληθωρισμό στρέφονται προς τα κρυπτονομίσματα

Όπως η Τουρκία και η Αργεντινή
02 Μαΐου 2023 10:31
Χώρες με υψηλό πληθωρισμό στρέφονται προς τα κρυπτονομίσματα

Πολίτες οικονομιών οι οποίες βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται και το τοπικό νόμισμα να χάνει την αξία του, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα κρυπτονομίσματα. Η Τουρκία, η οποία πλήττεται εδώ και καιρό από υψηλό πληθωρισμό με την τουρκική λίρα να έχει χάσει το 74% της αξίας της μέσα σε δύο χρόνια, φαίνεται πως εμφανίζει την υψηλότερη ιδιοκτησία κρυπτονομισμάτων στον κόσμο με 27.1%, ενώ δεύτερη έρχεται η Αργεντινή με 23.5%.

Κοινός παρονομαστής και στις δύο χώρες είναι η πτώση της αξίας του νομίσματος κάθε χώρας. Έτσι, οι πολίτες ψάχνουν τρόπους για να μετατρέψουν τον πλούτο τους σε νομίσματα που δε συνδέονται με το αμερικανικό δολάριο.

Οι πολίτες, είτε βρίσκονται στον τομέα του εμπορίου είτε σε οργανισμούς, σκέφτονται πώς μπορούν να αντισταθούν στην απαξίωση του εθνικού νομίσματός τους. Θέλουν να συνδέσουν τον πλούτο τους με ένα ισχυρότερο νόμισμα.

Γενικότερα, η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων τείνει να είναι υψηλότερη σε χώρες με περιορισμούς κεφαλαίων, οικονομική αστάθεια και πολιτική αστάθεια.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, το Bitcoin, έχει σημειώσει άνοδο 72% αυτήν τη χρονιά, φτάνοντας τα $30.000, το υψηλότερο σημείο εδώ και δέκα μήνες.