Τέλος στους καμένους Ryzen CPUs – Επίσημη λύση από την AMD

Καταφθάνει το AGESA 1.0.0.7
01 Μαΐου 2023 15:02
Τέλος στους καμένους Ryzen CPUs – Επίσημη λύση από την AMD

Όπως σας ενημερώσαμε, τις τελευταίες ημέρες ένα νέο πρόβλημα ήρθε να ανησυχήσει τους κατόχους ολοκαίνουργιων Ryzen 7000 επεξεργαστών και AM5 μητρικών, αφού η ενεργοποίηση των έτοιμων overclocking προφίλ των μνημών μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε καμένους CPUs και motherboards. Σίγουρα ένα σενάριο που κανείς δε θέλει να αντικρίσει στον ολοκαίνουργιο υπολογιστή του.

Η AMD είχε αναγνωρίσει σχεδόν αμέσως το θέμα, δηλώνοντας σε πρώτο στάδιο πως το ερευνά. Τώρα, όμως, υπάρχει και επίσημα λύση. Η εταιρία βρήκε την αιτία του προβλήματος και ετοίμασε το νέο AGESA 1.0.0.7 firmware που προσθέτει μέτρα ασφαλείας για να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, χωρίς να περιορίζει το overclocking.

Το νέο λογισμικό έχει ήδη παραδοθεί στους κατασκευαστές μητρικών, οπότε μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξουν BIOS updates για όλα σχεδόν τα συμβατά μοντέλα. Προφανώς αν έχετε τέτοιο σύστημα, προτείνεται να κάνετε την αναβάθμιση, μόλις αυτή γίνει διαθέσιμη.

Ακολουθεί η νέα επίσημη δήλωση της AMD για το ζήτημα στο μέσο Anandtech:

Έχουμε εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και έχουμε ήδη διανείμει ένα νέο AGESA με όρια για ορισμένα power rails στις AM5 μητρικές, για να αποτρέψει τη λειτουργία της CPU πέρα από τα όρια των προδιαγραφών της, συμπεριλαμβανομένου ενός ορίου για την SOC τάση στα 1,3V. Καμία από αυτές τις αλλαγές δεν επηρεάζει τη δυνατότητα των επεξεργαστών της σειράς Ryzen 7000 να κάνουν overclock τη μνήμη, χρησιμοποιώντας EXPO ή XMP kits ή να αυξάνουν την απόδοση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία PBO.

Αναμένουμε ότι όλοι οι συνεργάτες μας θα κυκλοφορήσουν νέα BIOS για τις AM5 μητρικές τους τις επόμενες ημέρες. Συνιστούμε σε όλους τους χρήστες να ελέγξουν τον ιστότοπο του κατασκευαστή της μητρικής τους και να ενημερώσουν το BIOS τους για να διασφαλίσουν ότι το σύστημά τους διαθέτει το πιο ενημερωμένο λογισμικό για τον επεξεργαστή τους.

Αν κάποιος έχει CPU που μπορεί να έχει επηρεαστεί από αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την υποστήριξη πελατών της AMD. Η ομάδα μας είναι ενήμερη για την κατάσταση και δίνει προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Tags: