Ο διαβήτης αυξάνεται παγκοσμίως και η κακή διατροφή είναι ο λόγος

Νέα τεράστια ποσοτική έρευνα
30 Απριλίου 2023 08:00
Ο διαβήτης αυξάνεται παγκοσμίως και η κακή διατροφή είναι ο λόγος

Μέσα σε λίγα χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη έχει πολλαπλασιαστεί και από τα 100 εκατομμύρια έχει φτάσει πλέον τα 500 εκατομμύρια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα για το διαβήτη τύπου 2 (το 95% των περιπτώσεων διαβήτη δηλαδή), η διατροφή είναι ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 184 χώρες τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 1990 και 2018. Στην κακή διατροφή οφείλεται λοιπόν το 70% των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 2. Από τους 11 διαφορετικούς διατροφικούς παράγοντες, τρεις ήταν οι πιο σημαντικοί:

  • Λίγες τροφές ολικής άλεσης
  • Μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού
  • Μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος

Μικρότερο ρόλο φαίνεται πως παίζει η ελλιπής πρόσληψη καρπών ή μη αμυλούχων λαχανικών.

Η μελέτη μας δείχνει πως η κακή ποιότητα υδατανθράκων είναι η κύρια αιτία διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως. – Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος Tufts University

Η κακή διατροφή συνδέεται πιο ξεκάθαρα με το διαβήτη στις περιπτώσεις των αντρών σε σχέση με των γυναικών και φαίνεται πως έχει περισσότερες επιπτώσεις σε νεότερους ανθρώπους από ότι σε μεγαλύτερους, καθώς και σε πιο αστικές περιοχές σε σχέση με τις επαρχιακές.

Η κεντρική και η ανατολική Ευρώπη, καθώς και η κεντρική Ασία, ήταν οι περιοχές με τις περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 που συνδέονται με τη διατροφή, κυρίως λόγω της κυριαρχίας του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος στη μέση διατροφή των χωρών. Τα νούμερα ήταν επίσης υψηλά σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική.

Ενώ και προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την κακή διατροφή με το διαβήτη τύπου 2, αυτή η έρευνα παρέχει την ισχυρότερη σύνδεση μέχρι σήμερα και για το υψηλότερο ποσοστό των περιπτώσεων.

Αν αγνοήσουμε το πρόβλημα και το αφήσουμε να αυξάνεται, ο διαβήτης τύπου 2 θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, στην οικονομική παραγωγικότητα, στα συστήματα υγείας και θα δημιουργήσει υγειονομικές ανισότητες παγκοσμίως. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς, τους νομοθέτες και τον ιδιωτικό τομέα, να ενθαρρύνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την παγκόσμια επιδημία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε και την εξέλιξη της κακής διατροφής σε εθνικό επίπεδο ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, το 1990 (Α) και το 2018 (Β).

Tags: