Ευτυχώς, η AI δεν μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικά

Νέα νομοθεσία
29 Απριλίου 2023 09:44
Ευτυχώς, η AI δεν μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικά

Η πολιτική του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ ήδη απαγορεύει στην τεχνητή νοημοσύνη να εκτοξεύσει αυτόνομα πυρηνικά. Αλλά οι φόβοι με την πρόσφατη ανάπτυξή της έκανε τους νομοθέτες της χώρας και από τα δύο κόμματα, να συμφωνήσουν πως αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί με νόμο.

Το νομοσχέδιο με την ονομασία Block Nuclear Launch by Autonomous AI, έχει σκοπό να αποτρέψει τη χρήση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων χρησιμοποιώντας αυτόνομα οπλικά συστήματα τα οποία δεν έχουν σημαντικό ανθρώπινο έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τον άνθρωπο σε όλες τις δράσεις που είναι κρίσιμες για την πληροφόρηση και την εκτέλεση αποφάσεων του Προέδρου, για την εκτόξευση ή τερματισμό πυρηνικών εκτοξεύσεων.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης πως κανένα αυτόνομο σύστημα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο δε θα μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικό όπλο ή να επιλέξει ή να πλήξει στόχους.

Κάθε απόφαση για την εκτόξευση πυρηνικού όπλου δεν μπορεί να γίνει από την τεχνητή νοημοσύνη.

Παρόλο που ήδη απαγορεύεται η αυτόνομη χρήση AI για την εκτόξευση πυρηνικών, οι ΗΠΑ ελπίζουν πως ο νέος νόμος θα παρασύρει σε παρόμοιες δεσμεύσεις τη Ρωσία και την Κίνα.