ΕΠΙΣΗΜΟ: Έφτασε το τέλος των Windows 10 – Η ανακοίνωση της Microsoft

Όλα τα φώτα στραμμένα στα Windows 11
28 Απριλίου 2023 18:26
ΕΠΙΣΗΜΟ: Έφτασε το τέλος των Windows 10 – Η ανακοίνωση της Microsoft

Και επίσημα, η ανάπτυξη των Windows 10 έφτασε στο τέλος της, αφού η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να ετοιμάζει και να κυκλοφορεί ενημερώσεις που προσθέτουν νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά στο λειτουργικό σύστημα, το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα εξαιρετικά δημοφιλές.

Για τους χρήστες που δεν έχουν κάνει ακόμη τη μετάβαση στα Windows 11 δεν υπάρχει κάποιος λόγο άμεσης ανησυχίας, αφού θα εξακολουθούν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, όπως είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν. Ωστόσο από εδώ και στο εξής οι χρήστες με Windows 10 δεν θα δουν καμία νέα λειτουργικότητα ή βελτίωση να προστίθεται στο λειτουργικό τους σύστημα.

Για την ιστορία, τα Windows 10 κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο του 2015 ως δωρεάν αναβάθμιση για τους χρήστες των Windows 7 και 8.1. Αρχικά η Microsoft είχε υποσχεθεί ότι θα είναι η τελευταία έκδοση των Windows. Η εταιρία σχεδίαζε να παρέχει συνεχείς ενημερώσεις και βελτιώσεις στα Windows 10, αντί να κυκλοφορεί νέες εκδόσεις κάθε λίγα χρόνια. Ωστόσο, με την άφιξη των Windows 11 τον Οκτώβριο του 2021, η Microsoft άλλαξε τη στρατηγική της και αποφάσισε να επικεντρωθεί στο νέο λειτουργικό σύστημα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η τελευταία ενημέρωση με νέα χαρακτηριστικά για τα Windows 10 ήταν η έκδοση 22H2, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022. Αυτή η ενημέρωση περιελάβανε μικρές προσθήκες, όπως η δυνατότητα περιορισμού ορισμένων ειδοποιήσεων μέσω του Concentration Aid, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είχε σημαντικές αλλαγές ή βελτιώσεις. Η τρέχουσα έκδοση, η 22H2, θα είναι η τελευταία των Windows 10.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι όλες οι εκδόσεις των Windows 10 θα φτάσουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους στις 14 Οκτωβρίου του 2025, συμπεριλαμβανομένων των Windows 10 Home, Pro, Education, Enterprise και IoT Enterprise. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι εκδόσεις του καναλιού μακροπρόθεσμης υποστήριξης Windows 10 2019 LTSC και Windows 10 IoT 2019 LTSC, οι οποίες θα λαμβάνουν ενημερώσεις μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2029.

Οι χρήστες των Windows 10 που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το τρέχον λειτουργικό τους σύστημα μπορούν να το κάνουν χωρίς να φοβούνται για την ασφάλεια μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, αλλά μετά από αυτή τη διορία θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και τους περιορισμούς.