Η Βραζιλία μπάναρε το Telegram επειδή δεν έδινε στοιχεία χρηστών

Μαζί και πρόστιμο για κάθε μέρα που δε συμμορφώνεται
27 Απριλίου 2023 10:44
Η Βραζιλία μπάναρε το Telegram επειδή δεν έδινε στοιχεία χρηστών

Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε την προσωρινή παύση λειτουργίας του Telegram στη χώρα, επειδή δε συμμορφώθηκε με την εντολή παράδοσης πληροφοριών για γκρουπ εξτρεμιστών και νεο-ναζί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Η απόφαση του δικαστή Wellington Lopes da Silva συνοδεύεται και από πρόστιμο 1 εκατομμυρίων ρέαλ (€179.500) για κάθε μέρα που δε συμμορφώνεται με την απόφαση το Telegram.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας είχε ζητήσει τη διακοπή λειτουργίας του Telegram από τις δικαστικές αρχές, όταν η εταιρία αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για δύο γκρουπ νεο-ναζί τα οποία είχαν κατηγορηθεί πως υποκινούσαν βία στα σχολεία.

Ο δικαστής διέταξε τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών της χώρας να διακόψουν την πρόσβαση στο Telegram καθώς και να απαγορευθεί το κατέβασμα της εφαρμογής. Τοπικά media ανέφεραν πως η αστυνομία είχε ζητήσει τα στοιχεία των συντονιστών και των μελών της ομάδας, καθώς και τα τηλέφωνά τους. Σύμφωνα με το ενημερωτικό site G1, το Telegram ανταποκρίθηκε “μερικώς”, στέλνοντας περιορισμένες πληροφορίες.

Το Telegram θεωρείται μία εφαρμογή η οποία βασίζεται στην ανωνυμία και την ιδιωτικότητα, ενώ τα chats, πέραν του γεγονότος πως χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη, δεν αποθηκεύονται στους servers του.

Η αστυνομία της Βραζιλίας θέλει να “τελειώσει τη μυστικότητα” γύρω από αυτά τα groups, μετά και τις επιθέσεις εξτρεμιστών σε σχολεία της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες που κόστισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Το Telegram δεν έχει προσφέρει κάποια επίσημη δήλωση για το ban.