Επίσημη δήλωση AMD – Τι γίνεται με τους Ryzen επεξεργαστές που καίγονται;

Έσπασε τη σιωπή της η εταιρία
26 Απριλίου 2023 22:59
Επίσημη δήλωση AMD – Τι γίνεται με τους Ryzen επεξεργαστές που καίγονται;

Όπως σας ενημερώσαμε, τα social media και τα PC hardware forums «βουίζουν» τις τελευταίες ώρες, αφού υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για καμένους Ryzen επεξεργαστές, με περιπτώσεις ακραίας υπερθέρμανσης που προκαλεί ζημιά τόσο στα ίδια τα chips όσο και στις μητρικές πλακέτες στις οποίες είναι εγκατεστημένα. Πρόκειται για ένα σενάριο που με το οποίο σίγουρα δε θέλει να έρθει κανένας αντιμέτωπος, πόσο μάλλον στον ολοκαίνουργιο υπολογιστή του.

Αρχικά ακουγόταν ότι το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει τόσο τα απλά Ryzen 7000 μοντέλα όσο και τους πιο ιδιαίτερους Ryzen 7000X3D επεξεργαστές, ενώ έχουν καταγραφεί θέματα σε όλες τις μάρκες μητρικών πλακετών, συμπεριλαμβανομένων των Biostar, ASUS, MSI, Gigabyte και ASRock. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία επίσημη τοποθέτηση από την ίδια την AMD.

Αυτό ήρθε να αλλάξει τώρα, με την εταιρία να σπεύδει να καθησυχάσει την κοινότητα, τονίζοντας ότι εξετάζει ενεργά το θέμα για να εξακριβώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Συγκεκριμένα, ένας αντιπρόσωπος της εταιρίας μίλησε σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα, όπως μεταφέρει το μέσο AnandTech.

Η επίσημη δήλωση της AMD σχετικά με το θέμα των καμένων Ryzen 7000 επεξεργαστών:

Γνωρίζουμε για τον περιορισμένο αριθμό αναφορών στο διαδίκτυο που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική τάση κατά το overclocking μπορεί να έχει προκαλέσει ζημιά στο socket της motherboard και στα pin pads. Διερευνούμε ενεργά την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με τους ODM συνεργάτες μας για να διασφαλίσουμε ότι οι τάσεις που εφαρμόζονται στους Ryzen 7000X3D επεξεργαστές μέσω των ρυθμίσεων του BIOS της μητρικής είναι εντός των προδιαγραφών του προϊόντος. Όποιος κάτοχος τέτοιου CPU ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την υποστήριξη πελατών της AMD.

Για την ώρα η AMD δεν επιβεβαίωσε ρητά ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, παρά μόνο ότι έχει δει τις αναφορές και ότι το ερευνά. Βέβαια, ήδη κατασκευαστές μητρικών, όπως η ASUS και η MSI, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν BIOS updates που βάζουν περιορισμούς για την τάση, για να αποτρέψουν το θέμα. Μάλιστα, η δήλωση της AMD κάνει λόγο μόνο για τους Ryzen 7000X3D επεξεργαστές και όχι για όλα τα μοντέλα της 7000 σειράς.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική αιτία πιστεύεται ότι είναι η τάση στην οποία τρέχει το SoC. Αυτή μεταβάλλεται και φτάνει σε μη ασφαλή επίπεδα, είτε από έτοιμα EXPO overclocking προφίλ για μνήμες (αντίστοιχα των XMP), είτε από χειροκίνητες ρυθμίσεις από τους χρήστες.

Τα υπερβολικά υψηλά voltages μπορούν να καταστρέψουν τους θερμικούς αισθητήρες και τους μηχανισμούς προστασίας των chips, καθιστώντας τα ανίκανα να ανιχνεύσουν και να προστατευτούν μόνα τους από την υπερθέρμανση. Ως αποτέλεσμα, ο επεξεργαστής συνεχίζει να αντλεί περισσότερη ενέργεια, ακόμη και όταν έχουν ξεπεραστεί ήδη τα ασφαλή όρια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται οι καταστροφικές βλάβες.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να έχουμε την τελική επιβεβαίωση και λύση από την AMD, προτείνεται σε όλους τους χρήστες με Ryzen 7000 επεξεργαστή να λάβουν προληπτικά μέτρα, ελέγχοντας την τάση του SoC στο BIOS ή χρησιμοποιώντας ένα βοηθητικό πρόγραμμα, μέσα από τα Windows, όπως το HWiNFO. Εάν η τάση είναι στο 1,4V ή υπερβαίνει το 1,4V, θα πρέπει να απενεργοποιήσουν άμεσα το overclocking προφίλ των RAM τους και να συνεχίσουν χρησιμοποιώντας τις μνήμες με τις default ρυθμίσεις.

Tags: