Η πρώτη ιδιωτική αποστολή προσελήνωσης κατέληξε σε αποτυχία (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται
26 Απριλίου 2023 10:05
Η πρώτη ιδιωτική αποστολή προσελήνωσης κατέληξε σε αποτυχία (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η ιαπωνική ιδιωτική εταιρία ispace, επιχείρησε να στείλει ένα lander στη Σελήνη, αλλά τελικά η προσπάθεια δεν ήταν επιτυχημένη. Το HAKUTO-R lander προσέγγισε τη Σελήνη και ξεκίνησε την κάθοδό του όπως ήταν προγραμματισμένο, με σκοπό να γίνει το πρώτο όχημα ιδιωτικής εταιρίας που θα αγγίξει την επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου μας.

Κατά τη διάρκεια του livestream όμως, οι χειριστές στο δωμάτιο ελέγχου εμφανίστηκαν αγχωμένοι και το livestream διακόπηκε για πέντε λεπτά χωρίς κάποια ενημέρωση. Όταν το livestream ξεκίνησε ξανά, ο CEO της ispace, Takeshi Hakamada, ανακοίνωσε πως η ομάδα του έχασε την επαφή με το lander.

Τώρα χάσαμε την επικοινωνία, οπότε πρέπει να υποθέσουμε πως δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την προσελήνωση. Οι μηχανικοί μας θα συνεχίσουν να ερευνούν την κατάσταση και θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε νεότερο.

Την ίδια τύχη είχε και το Beresheet της SpaceIL από το Ισραήλ το 2019, στη δική της δοκιμή να αξιώσει την πρώτη ιδιωτική προσελήνωση. Οι κινητήρες του Beresheet απενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της καθόδου και η επικοινωνία χάθηκε, υποδεικνύοντας πως συγκρούστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης. Δορυφορική φωτογραφία επιβεβαίωσε αργότερα τη σύγκρουση, όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω.

Η δυσκολία την προσελήνωση έγκειται στο γεγονός πως υπάρχει λίγος χρόνος για διορθώσεις αν κάτι δεν πάει καλά κατά τη διάρκεια της καθόδου. Τα landers πρέπει να εκτελέσουν πολύπλοκες εντολές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έρχονται αντιμέτωπα με τη σκόνη και τις ανωμαλίες του εδάφους. Κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες και πρέπει να επιβραδύνουν με πολύ μικρό περιθώριο ύψους, ενώ η έλλειψη ατμόσφαιρας δε βοηθάει σε αυτό.

Το HAKUTO-R εκτοξεύτηκε με έναν Falcon 9 πύραυλο της SpaceX στις 11 Δεκεμβρίου 2022 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στα τέλη Μαρτίου. Το lander περιείχε φορτίο από εταιρίες και κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Rashid rover των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και ένα ρομπότ της ιαπωνικής διαστημικής εταιρίας JAXA.