Έρευνα: Οι Έλληνες έχουν πιο γρήγορο internet στο κινητό παρά στο σπίτι

Νέα στατιστικά για τον Μάρτιο του 2023
25 Απριλίου 2023 12:26
Έρευνα: Οι Έλληνες έχουν πιο γρήγορο internet στο κινητό παρά στο σπίτι

Όπως συνηθίζει, η Ookla, η εταιρία που συντηρεί τη δημοφιλέστερη -με διαφορά- ιστοσελίδα δοκιμών ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, το πασίγνωστο Speedtest, έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας μερικά νέα δεδομένα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Global Index της, η μέση ταχύτητα internet στην Ελλάδα τόσο για τις σταθερές συνδέσεις όσο και για τα mobile δίκτυα των κινητών έχει βελτιωθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2023, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο πως σκαρφαλώσαμε και θέσεις στην κατάταξη. Συγκεκριμένα, στην χώρα μας παρατηρείται το εξής φαινόμενο:

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πιο γρήγορο internet στο κινητό παρά στην σταθερή γραμμή στο σπίτι! Το mobile internet στην Ελλάδα είναι μεταξύ των 31 ταχύτερων στον κόσμο, αλλά στην αντίστοιχη λίστα για τις σταθερές γραμμές είμαστε πολύ πιο κάτω. Η Νικαράγουα, η Αίγυπτος, το Ουζμπεκιστάν και η Αλβανία είναι ακριβώς από πάνω μας στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ στην κορυφή παγκοσμίως βρίσκεται Σιγκαπούρη.

Ακολουθούν αναλυτικά τα τελευταία στατιστικά για το internet στην Ελλάδα.

Η μέση ταχύτητα για το σταθερό internet στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023:

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για τον Μάρτιο του 2023, η μέση ταχύτητα πρόσβασης για το σταθερό Internet στην Ελλάδα ανέρχεται σε 45.41 Mbps για το Download και σε 8.02 Mbps για το Upload. Το latency ανέρχεται στα 13 ms.

Σε σχέση με το 2022 η αύξηση είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2022 η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα ανερχόταν σε μόλις 36.21 Mbps. Όπως φαίνεται, λοιπόν, όλο και περισσότεροι αφήνουν στο παρελθόν τις ADSL συνδέσεις που κρατούσαν για χρόνια τον μέσο όρο μας κοντά στο όριο των 24 Mbps. Πλέον οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται πως έχουν τουλάχιστον VDSL 50 Mbps γραμμή, αφού προς τα εκεί τείνει ο μέσος όρος. Μάλιστα, παρατηρείτε αύξηση ακόμη και σε σχέση με τις αρχές τις χρονιάς, αφού τον Ιανουάριο του 2023, ο μέσος όρος για τη χώρα μας ήταν 43.63 Mbps.

Η μέση ταχύτητα mobile internet στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022:

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για τον Μάρτιο του 2023, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα μέσω mobile δικτύων ανέρχεται σε 67.54 Mbps για το Download και σε 13.95 Mbps για το Upload. Το latency ανέρχεται στα 22 ms.

Σε σχέση με το 2022 η αύξηση είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2022 η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα μέσω mobile δικτύων ανερχόταν σε 59.42 Mbps. Όπως φαίνεται, λοιπόν, τα δίκτυα στη χώρα μας γίνονται πιο σύγχρονα σε όλο και περισσότερες περιοχές, βοηθώντας έτσι την άνοδο του μέσου όρου. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση ακόμη και σε σχέση με τις αρχές τις χρονιάς, αφού τον Ιανουάριο του 2023, ο μέσος όρος για τη χώρα μας ήταν 65.35 Mbps.

Πως συγκρίνεται το internet στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο;

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη του Speedtest, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 93, διατηρώντας την ίδια ακριβώς θέση που είχαμε και τον Ιανουάριο του 2023.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις χώρες που βρίσκονται κοντά μας στα charts.

Πως συγκρίνεται το mobile internet στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο;

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη του Speedtest για τα mobile δίκτυα, η Ελλάδα τα πηγαίνει περίφημα και βρίσκεται στη θέση 31. Βέβαια, παρατηρείται μια μικρή πτώση, αφού τον Ιανουάριο του 2023 είχαμε «τερματίσει» στη θέση 29.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις χώρες που βρίσκονται κοντά μας στα charts.