Ο πυρήνας της Γης περιβάλλεται από κάτι που ξάφνιασε τους επιστήμονες

Ένα υλικό πάχους χιλιομέτρων
24 Απριλίου 2023 13:00
Ο πυρήνας της Γης περιβάλλεται από κάτι που ξάφνιασε τους επιστήμονες

Επιστήμονες του University of Alabama στις ΗΠΑ, συνέθεσαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του υπεδάφους του νότιου ημισφαιρίου της Γης, αποκαλύπτοντας κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά: έναν αρχαίο ωκεάνιο πυθμένα ο οποίος καλύπτει τον πυρήνα της Γης.

Το λεπτό αλλά πυκνό αυτό στρώμα, βρίσκεται σε βάθος 2.900 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια, στο σημείο όπου ο λιωμένος εξωτερικός μεταλλικός πυρήνας της Γης συναντά το βραχώδη μανδύα από πάνω του, γνωστό και ως CMB (core-mantle boundary).

Η κατανόηση του τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο. Από τη μελέτη και την πρόβλεψη ηφαιστειακών εκρήξεων, μέχρι και τη μελέτη του μαγνητικού πεδίου της Γης που μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.

Για τη δημιουργία του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν 15 σταθμοί παρακολούθησης οι οποίοι είναι θαμμένοι βαθιά στους πάγους της Ανταρκτικής. Χαρτογράφησαν τους σεισμούς που έλαβαν χώρα τα τελευταία τρία χρόνια και μελετώντας την κίνηση των σεισμικών κυμάτων, αποκάλυψαν τη σύνθεση των υλικών στο εσωτερικό της Γης.

Αναλύοντας χιλιάδες σεισμικές καταγραφές από την Ανταρκτική, η υψηλής ανάλυσης μέθοδος απεικόνισής μας βρήκε αυτές τις ανώμαλες ζώνες υλικών στο CMB, όπου κι αν κοιτάξαμε. Το πάχος των υλικών κυμαίνεται από μερικά χιλιόμετρα μέχρι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Αυτό δείχνει πως βλέπουμε βουνά στον πυρήνα, σε ορισμένες περιπτώσεις έως πέντε φορές το Έβερεστ.

Η ηλικία αυτών των ζωνών εκτιμάται σε εκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες θεωρούν πως προέρχονται από αρχαίο ωκεάνιο πυθμένα που θάφτηκε. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να κάνουν υποθέσεις για τον τύπο των πετρωμάτων και την κίνησή τους βασισμένοι μόνο στην κίνηση των σεισμικών κυμάτων. Παρόλα αυτά, ο αρχαίος ωκεάνιος πυθμένας παραμένει έως τώρα η πιο πιστευτή εξήγηση.

Υπάρχει επίσης η πεποίθηση πως αυτός ο ωκεάνιος φλοιός μπορεί να είναι τυλιγμένος γύρω από ολόκληρο τον πυρήνα της Γης, αλλά είναι τόσο λεπτός που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά. Μελλοντικές σεισμικές έρευνες θα προσφέρουν περισσότερα δεδομένα για αυτήν την υπόθεση.

Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των ρηχών και βαθιών δομών στο εσωτερικό της Γης, καθώς και των συνολικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Tags: