Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά; Οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση και ίσως τη λύση

Νέα έρευνα ρίχνει φως στο φαινόμενο που προκαλείται λόγω της γήρανσης
21 Απριλίου 2023 11:02
Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά; Οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση και ίσως τη λύση

Το χρώμα των μαλλιών είναι ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της ανθρώπινης εμφάνισης, το οποίο όμως αλλάζει με την πάροδο του χρόνου λόγω της γήρανσης. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί τα μαλλιά τους ασπρίζουν ή γκριζάρουν και αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να το αποτρέψουν ή να το αντιστρέψουν. Τώρα, οι επιστήμονες μπορεί να έχουν κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Για όσους δε γνωρίζουν, το χρώμα των μαλλιών καθορίζεται από εξειδικευμένα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία και ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία προέρχονται από βλαστικά κύτταρα στον θύλακα της τρίχας. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους και παράγεται από τα μελανοκύτταρα καθώς ωριμάζουν και μεταναστεύουν κατά μήκος του άξονα της τρίχας. 

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός και η δραστηριότητα των μελανοκυττάρων μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή της χρωστικής ουσίας και να εμφανίζονται περισσότερες γκρίζες τρίχες. Τι προκαλεί όμως αυτή τη μείωση; Και υπάρχει τρόπος να αποκατασταθεί η παραγωγή χρωστικών ουσιών;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009, διαπίστωσε ότι οι θύλακες των γκρίζων μαλλιών είχαν υψηλότερα επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου από ό,τι οι μελανοποιημένοι και ότι αυτό το υπεροξείδιο παρενέβαινε στη φυσιολογική λειτουργία των μελανοκυττάρων και των ενζύμων τους. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η εφαρμογή ενός τοπικού αντιοξειδωτικού θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου και στην αποκατάσταση της παραγωγής χρωστικών ουσιών.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων (McSCs) κολλάνε σε μια συγκεκριμένη περιοχή των τριχοθυλακίων που ονομάζουμε εξόγκωμα και αποτυγχάνουν να εξελιχθούν σε ώριμα μελανοκύτταρα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 διαπίστωσε ότι αυτό συνέβη σε ηλικιωμένα ποντίκια, όπου σχεδόν τα μισά από τα τριχοθυλάκια είχαν McSCs κολλημένα στο εξόγκωμα. Τα κύτταρα αυτά δεν αναγεννιόντουσαν πλέον ούτε ωρίμαζαν σε κύτταρα που θα μπορούσαν να παράγουν χρωστική ουσία.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η διαμόρφωση της κινητικότητας των McSC θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη ή την αναστροφή του γκριζαρίσματος των μαλλιών, βοηθώντας τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων του θύλακα της τρίχας.

"Η μελέτη μας συμβάλλει στη βασική μας κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων λειτουργούν για να χρωματίσουν τα μαλλιά", ανέφερε ο δερματολόγος Qi Sun από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. "Οι νεοανακαλυφθέντες μηχανισμοί εγείρουν την πιθανότητα ότι η ίδια σταθερή τοποθέτηση των βλαστικών κυττάρων των μελανοκυττάρων μπορεί να υπάρχει και στον άνθρωπο. Αν είναι έτσι, παρουσιάζεται μια δυνητική μέθοδος για την αντιστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος των ανθρώπινων μαλλιών, βοηθώντας τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων του θύλακα της τρίχας".

Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Nature.

*Με πληροφορίες από Sciencealert.com.

Tags: