Ένας τεράστιος σίφουνας εκτοξεύτηκε από τον Ήλιο, 14 φορές η Γη σε ύψος (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταγράφηκε σε βίντεο
21 Απριλίου 2023 09:00
Ένας τεράστιος σίφουνας εκτοξεύτηκε από τον Ήλιο, 14 φορές η Γη σε ύψος (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ερασιτεχνική αστροφωτογραφία μάς έχει προσφέρει ανεκτίμητες στιγμές συμπαντικής ομορφιάς, συλλαμβάνοντας φαινόμενα που ξεφεύγουν από τα μεγάλα τηλεσκόπια. Ένα τέτοιο περιστατικό είναι και η καταγραφή ενός τεράστιου ηλιακού σίφουνα από τον Andrew McCarthy στην Florence της Arizona των ΗΠΑ. Στις 18 Μαρτίου λοιπόν, ο McCarthy ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο με κάτι που μοιάζει με σίφουνα στην επιφάνεια του Ήλιου.

Ξόδεψα 3 ώρες χτες με το ηλιακό μου τηλεσκόπιο να είναι στραμμένο προς ένα πράγμα που μοιάζει με σίφουνα στον Ήλιο. Αυτή η 14 Γαιών ψηλή στροβιλιζόμενη στήλη πλάσματος, έριχνε καυτό υλικό μεγέθους Σελήνης στην επιφάνεια. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο κοντά στην κόλαση.

Η στήλη αυτή είναι στην πραγματικότητα μία μάζα πλάσματος που έχει παγιδευτεί σε ένα μαγνητικό τόξο, το οποίο το απομακρύνει από τη φωτόσφαιρα και το κατευθύνει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα. Έπειτα, το ηλιακό υλικό πέφτει σαν βροχή ξανά στην επιφάνεια του Ήλιου.

Κάθε καρέ του βίντεο είναι μία συλλογή 500 ξεχωριστών εικόνων. Το φαινόμενο ήταν σχετικά αχνό μπροστά στο εύρος του ηλιακού δίσκου και έτσι, ήταν δύσκολο να αυξήσω την αντίθεση απέναντι στη λάμψη με άλλο τρόπο.