SpaceX - Starship: Τυλίχθηκε στις φλόγες ο πύραυλος του Elon Musk - Δείτε το βίντεο

Άγγιξε την επιτυχία αλλά δεν ήπιε...νερό η εκτόξευση του Starship
20 Απριλίου 2023 17:43
SpaceX - Starship: Τυλίχθηκε στις φλόγες ο πύραυλος του Elon Musk - Δείτε το βίντεο

Η προγραμματισμένη εκτόξευση του Starship της SpaceX ήταν μια παραλίγο επιτυχία αφού ενώ εκτοξεύθηκε κανονικά και άρχισε να παίρνει ύψος, τυλίχθηκε στις φλόγες περίπου τέσσερα λεπτά αργότερα

Ενώ πήγαιναν όλα καλά και ο πιο ισχυρός πύραυλος που έχτισε ποτέ η ανθρωπότητα απογειώθηκε από τη βάση Starbase στην Boca Chica του Τέξας, τελικά δεν ολοκλήρωσε την δοκιμαστική του πτήση. Το Starship του Elon Musk και της SpaceX έπαιρνε ύψος, όμως αντιμετώπισε μια αναπάντεχη βλάβη κατά τη διάρκεια του σταδίου της αποκόλλησης του προωθητικού πυραύλου. Ο διαχωρισμός όμως δεν έγινε, ο πύραυλος άρχισε να στροβιλίζεται, να χάνει ύψος και στη συνέχεια να εκρήγνυται. 

Κανονικά το Starship θα έπρεπε στα 90 λεπτά της πτήσης του να φτάσει τα 240.000 χλμ ύψος πάνω από το έδαφος και να κάνει το γύρο της Γης, πριν προσνηωθεί στον Ειρηνικό ωκεανό κοντά στη Χαβάη. 

Παρά αυτή την ατυχής εξέλιξη, η SpaceX έδειξε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της εκτόξευσης αφού κατάφερε να απογειωθεί από την πλατφόρμα εκτόξευσης και αυτό από μόνο του ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. "Σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστική η δοκιμαστική πτήση, το Starship παρουσίασε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό" έγραψε η SpaceX στο Twitter και γράφει επίσης ότι "Με μια δοκιμή όπως αυτή, η επιτυχία έρχεται από αυτά που μαθαίνουμε, και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship, καθώς η SpaceX επιδιώκει να κάνει την ανθρώπινη ζωή πολυπλανητική".

Η ομάδα της SpaceX έλαβε τα συγχαρητήρια από τον Musk, ο οποίος πρόσθεσε ότι έμαθαν πολλά ήδη για την επόμενη εκτόξευση που θα γίνει στους επόμενους μήνες.

Δείτε την εκτόξευση του Starship: 

Δείτε την στιγμή της έκρηξης του Starship: 

Τελικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το Starship, όπως οι πύραυλοι Falcon 9, μόνο που το Starship θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους σε άλλους πλανήτες και πίσω. Το Starship είναι πιο ισχυρό από το SLS της NASA και το θετικό είναι πως είναι επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος. Ο τρόπος λειτουργίας που οραματίζεται η SpaceX, είναι να θέσει ένα Starship σε τροχιά και να το τροφοδοτήσει με καύσιμα με ένα άλλο Starship, έτσι ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς άλλους πλανήτες.

Πρόκειται για το ίδιο σύστημα πυραύλων που η NASA θα χρησιμοποιήσει για την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής Artemis III το 2025.