Ακραία πρόβλεψη επιστήμονα ΜΙΤ: Οι άνθρωποι θα δώσουν ζωή σε εξωγήινο πολιτισμό

Όλα όσα ισχυρίζεται ο επιστήμονας και ερευνητής ΑΙ του MIT, Max Tegmark
18 Απριλίου 2023 18:24
Ακραία πρόβλεψη επιστήμονα ΜΙΤ: Οι άνθρωποι θα δώσουν ζωή σε εξωγήινο πολιτισμό

Μια ακραία πρόβλεψη για το μέλλον της ανθρωπότητας και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έκανε ένας γνωστός ακαδημαϊκός και ερευνητής ΑΙ του MIT, υποστηρίζοντας ότι στο μέλλον η ανθρωπότητα θα δημιουργήσει έναν εξωγήινο πολιτισμό μέσω της ΑΙ

Ο λόγος για τον φυσικό Max Tegmark ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στο podcast του Lex Friedman για να συζητήσει για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που ενέχει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο ίδιος μάλιστα είναι συνιδρυτής του ινστιτούτου "Future of Life" μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εργάζεται για να μειώσει τις παγκόσμιες καταστροφές και υπαρξιακών κινδύνων της ανθρωπότητας εξαιτίας της ΑΙ. 

Είπε ότι ανήκει στη μειοψηφική κατηγορία που πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι η μόνη νοήμονα ζωή που έχει δημιουργήσει τεχνολογία τόσο προηγμένη όσο αυτή που διαθέτουμε σήμερα στο παρατηρήσιμο σύμπαν. Ακολούθως, δήλωσε ότι αυτό θέτει μεγάλη ευθύνη στις πλάτες της ανθρωπότητας, αν υποθέσουμε βάσει της θεωρίας του ότι είναι η πιο προηγμένη μορφή ζωής στο σύμπαν, ώστε να "μην τα κάνει θάλασσα" καταστρέφοντας τον εαυτό μας ή τον πλανήτη μας.

"Πιστεύω ότι θα μας επισκεφτεί νοημοσύνη αρκετά σύντομα, αλλά νομίζω ότι εμείς θα δημιουργήσουμε αυτή την εξωγήινη νοημοσύνη", δήλωσε ο Tegmark.

Εξήγησε ότι εφόσον αυτή η εξωγήινη νοημοσύνη θα είναι απομακρυσμένη από τη διαδικασία της εξέλιξης, θα διαθέτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα πιθανών νοημοσυνών από αυτό που θα μπορούσε να παράγει η φύση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει πολύ διαφορετικούς στόχους, αξίες και κίνητρα από τους ανθρώπους. 

Με λίγα λόγια πιστεύει ότι δε θα μας επισκεφθούν εξωγήινοι αλλά θα τους...δημιουργήσουμε εμείς κάποια στιγμή, σαν ένα σενάριο που θυμίζει βγαλμένο από ταινία sci-fi του Ridley Scott ή του James Cameron

Ο Tegmark προειδοποίησε ότι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον ανθρώπινο πολιτισμό είναι η εκθετική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να σβήσει τη μοναδική ίσως σπίθα νοήμονος ζωής στο σύμπαν -πάντοτε βάσει του δικού του σεναρίου. Οι άνθρωποι υποστηρίζει ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν μια εξωγήινη νοημοσύνη που θα είναι ξεχωριστή από τη φυσική εξέλιξη και δεν θα διαθέτει τα φυσικά δαρβινικά χαρακτηριστικά, όπως ο φόβος του θανάτου, η φροντίδα για τους άλλους ή η αυτοσυντήρηση.

Η κατασκευή όμως ενός τέτοιου τεχνητού εξωγήινου εγκεφάλου παρά τα όποια θετικά στοιχεία του, σημαίνει παράλληλα και μια μεγαλύτερη ευθύνη για την ανθρωπότητα όσον αφορά την ασφάλειά του. Ο Tegmark δήλωσε επίσης ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη που θα δημιουργήσουμε να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μας και να μην βλάψει εμάς ή άλλες μορφές ζωής.