Starship: Αναβλήθηκε στο «τσακ» η εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας

Αυτή είναι η νέα ημερομηνία
18 Απριλίου 2023 15:40
Starship: Αναβλήθηκε στο «τσακ» η εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου της ανθρωπότητας

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, πριν μερικές ώρες οι λάτρεις του διαστήματος περίμεναν με ανυπομονησία την πρώτη δοκιμαστική πτήση του Starship, του μεγαλύτερου και ισχυρότερου πυραύλου που έχει κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο. Ωστόσο, απογοητεύτηκαν όταν η εκτόξευση αναβλήθηκε λίγα λεπτά πριν από την απογείωση λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η δοκιμαστική αυτή πτήση θα αποτελούσε ορόσημο για τη SpaceX και τον ιδρυτή της, τον Elon Musk, ο οποίος έχει φιλόδοξα σχέδια για τον αποικισμό του Άρη και την ανάδειξη της ανθρωπότητας σε πολυπλανητικό είδος. Η πτήση ήταν επίσης μια επίδειξη για τη NASA, η οποία έχει επιλέξει το Starship ως το όχημα με το οποίο θα προσγειώσει αστροναύτες στη Σελήνη για πρώτη φορά από το 1972.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζαν οι μηχανικοί της SpaceX τη Δευτέρα. Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για τις 8:20 π.μ. από το Starbase, το διαστημοδρόμιο της SpaceX στο Τέξας. Όμως, λίγα λεπτά πριν από την εκτόξευση, η SpaceX ανακοίνωσε ότι αυτή θα πρέπει ματαιωθεί λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η απόπειρα της SpaceX που σταμάτησε την τελευταία στιγμή:

Ο Musk εξήγησε αργότερα στο Twitter ότι μια βαλβίδα πίεσης φάνηκε να έχει παγώσει και δεν λειτουργούσε όπως αναμενόταν. Είπε ότι η εκτόξευση θα καθυστερήσει για τουλάχιστον 48 ώρες, ενώ το πρόβλημα θα επιδιορθωθεί. Προηγουμένως είχε προειδοποιήσει επίσης ότι η επιτυχία δεν ήταν εγγυημένη και ότι η πτήση ήταν πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.

H νέα ημερομηνία έχει οριστεί ωστόσο. Πλέον η δοκιμαστική πτήση του Starship αναμένεται στις 20 Απριλίου στις 15:45 (ώρα Ελλάδος). Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την απόπειρα μέσα από τον player που ακολουθεί.