Μία φήμη για την Samsung έριξε τις μετοχές της Google

Σε πανικό ο αμερικανικός κολοσσός
18 Απριλίου 2023 10:00
Μία φήμη για την Samsung έριξε τις μετοχές της Google

Οι μετοχές της Google σημείωσαν απότομη πτώση 4% τη Δευτέρα, μετά από μία αναφορά των New York Times σχετικά με την Samsung. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ ανέφερε πως η Samsung Electronics σκέφτεται να αντικαταστήσει το Google Search στα τηλέφωνά της, με το Bing της Microsoft.

Δεδομένου του όγκου πωλήσεων που έχουν παγκοσμίως τα κινητά της Samsung, η φήμη αυτή αποτελεί σημαντική απειλή για την - αξίας $162 δισεκατομμυρίων το χρόνο - μηχανή αναζήτησης της Google από το Bing, έναν σχετικά ανύπαρκτο ανταγωνιστή τα τελευταία χρόνια, ο οποίος όμως γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Το ρεπορτάζ των New York Times έκανε λόγο για μία αντίδραση “πανικού” από την Google, στο άκουσμα της είδησης, επικαλούμενη εσωτερικά μηνύματα της εταιρίας. Η Google εκτιμάται πως κερδίζει περίπου $3 δισεκατομμύρια το χρόνο από το συμβόλαιό της με την Samsung. Επιπλέον $20 δισεκατομμύρια εκτιμάται πως κερδίζει από την Apple και το συμβόλαιό της λήγει φέτος.

Η επίσημη απάντηση της Google είναι πως εργάζεται για να φέρει νέα AI χαρακτηριστικά στο Search, χωρίς να σχολιάζει όμως τη σχέση της με τη Samsung. Η Samsung με τη σειρά της δεν πρόσφερε κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.

Η Google είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά αναζήτησης, με ένα μερίδιο χρήσης που ξεπερνά το 80%. Ωστόσο η Wall Street φοβάται πως η εταιρία θα μείνει πίσω στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης, με την Microsoft να έχει έως τώρα το προβάδισμα.

Να θυμίσουμε πως μετά τις ανακριβείς πληροφορίες που πρόσφερε το νέο chatbot Bard της Google σε μία επίδειξη της εταιρίας, η μητρική εταιρία Alphabet έχασε αξία ύψους $100 δισεκατομμυρίων στις 8 Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα η μετοχή της Alphabet έπεσε στα $104.90, διαγράφοντας ακόμα $50 δισεκατομμύρια από την αξία της. Την ίδια στιγμή η Microsoft σημείωσε άνοδο 1%.

Οι επενδυτές ανησυχούν πως η Google έχει γίνει ένα τεμπέλικο μονοπώλιο στην αναζήτηση και οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι το ξυπνητήρι. – James Cordwell, αναλυτής Atlantic Equities