Μυστηριώδης σπείρα εμφανίστηκε πάνω από τον ουρανό της Αλάσκας (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μοναδική φωτογραφία
17 Απριλίου 2023 12:53
Μυστηριώδης σπείρα εμφανίστηκε πάνω από τον ουρανό της Αλάσκας (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο φωτογράφος Todd Salat ειδικεύεται στην αποτύπωση των σέλας στο νυχτερινό ουρανό της Αλάσκας. Περιμένοντας υπομονετικά μέσα στην κρύα βραδιά κοντά στην πόλη Delta Junction, κατέγραψε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που διέφερε σημαντικά από όσα είχε αντικρύσει έως τώρα.

Ενώ στο βάθος χόρευαν τα έντονα πράσινα φώτα του σέλας, μία μπλε σπείρα ξεκίνησε να αναπτύσσεται στο βόρειο ορίζοντα, μεγαλώνοντας όσο κινούνταν γρήγορα στον ουρανό.

Ευτυχώς ο Salat ήταν προετοιμασμένος και κατάφερε να καταγράψει μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες του φαινομένου.

Ήταν ένα όμορφο κομμάτι τέχνης στον ουρανό!

Το φαινόμενο μπορεί να φάνηκε ασυνήθιστο στους κατοίκους της Αλάσκας, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι τέτοιο. Μερικές ώρες πριν την εμφάνισή του, στην Vanderbeng Space Force Base στην Καλιφόρνια, η SpaceX εκτόξευσε έναν πύραυλο Falcon 9 που περιείχε δεκάδες δορυφόρους. Μερικά λεπτά μετά την εκτόξευση, το πρώτο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε στη βάση, όπου και προσγειώθηκε για να επαναχρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές.

Το δεύτερο στάδιο του πυραύλου, συνέχισε την πορεία του σε τροχιά, όπου ολοκλήρωσε την αποστολή του πριν αρχίσει σταδιακά να πέφτει πάλι προς την ατμόσφαιρα της Γης. Η απελευθέρωση των καυσίμων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, σε συνδυασμό με τα σωματίδια νερού στα αέρια, μετέτρεψαν τα υγρά σε παγωμένους κρυστάλλους οι οποίοι αντανακλούσαν το φως του Ήλιου, καθώς ο πύραυλος έπεφτε στροβιλιζόμενος στη Γη, δημιουργώντας το φαινόμενο στον ουρανό. Στο παρακάτω video θα το δείτε περίπου στο ενάμιση λεπτό.