Ένας “καταρράκτης πλάσματος“ οκταπλάσιος από τη Γη εντοπίστηκε στο Ήλιο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Εντυπωσιακές εικόνες
16 Απριλίου 2023 11:45
Ένας “καταρράκτης πλάσματος“ οκταπλάσιος από τη Γη εντοπίστηκε στο Ήλιο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο αστροφωτογράφος Eduardo Schaberger Poupeau κατέγραψε στις 9 Μαρτίου ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο. Ένας “καταρράκτης πλάσματος” εντοπίστηκε στον Ήλιο να υψώνεται 100.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά του. Το μέγεθός του ήταν αρκετό για να περικλείσει τη Γη οκτώ φορές. Το πλάσμα μετά την εκτόξευση, κατέρρευσε ξανά στην επιφάνεια του Ήλιου, δίνοντας έτσι στη δομή το χαρακτηρισμό “καταρράκτης”.

Στην οθόνη του υπολογιστή μου φάνηκε σαν εκατοντάδες ίνες πλάσματος να στάζουν σε έναν τοίχο. Ήταν ένα θέαμα που με άφησε άφωνο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η πτώση του καταρράκτη έγινε με τεράστιες ταχύτητες που άγγιζαν τα 36.000 km/h, πολύ ταχύτερα από αυτό που θα έπρεπε να επιτρέψουν τα μαγνητικά πεδία σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν πώς συνέβη κάτι τέτοιο.

Επειδή αυτά τα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα κοντά στους πόλους του Ήλιου, η NASA τα χαρακτηρίζει ως το ισοδύναμο με τα σέλας της Γης. Μόνο που σε αντίθεση με τα σέλας, το φαινόμενο αυτό είναι γεμάτο με στρώσεις πλάσματος.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μία σειρά έντονων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στον Ήλιο τους τελευταίους μήνες, καθώς αυτός πλησιάζει στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του. Κάθε δεκαετία περίπου, οι μαγνητικοί πόλοι του Ήλιου αντιστρέφονται, προκαλώντας χάος στα μαγνητικά πεδία του. Η έντονη δραστηριότητά του αναγκάζει τους επιστήμονες να τον παρακολουθούν πολύ στενά, καθώς τα κύματα ενέργειας που απελευθερώνει έχουν επιπτώσεις όταν κατευθύνονται προς τη Γη.