Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας επισκέφθηκε το κέντρο ανάπτυξης της Huawei

“Κανείς δε θα απαγορέψει στη Βραζιλία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Κίνα”
15 Απριλίου 2023 10:49
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας επισκέφθηκε το κέντρο ανάπτυξης της Huawei

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, επισκέφθηκε το κέντρο ανάπτυξης της Huawei στην Κίνα, θέλοντας να κάνει δημόσια την εναντίωσή του απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ στην εταιρία.

Επισκέφθηκα το κέντρο ανάπτυξης τεχνολογίας της Huawei. Η εταιρία μού έκανε μία παρουσίαση του 5G και για λύσεις στην τηλεϊατρική, στην εκπαίδευση και στη συνδεσιμότητα. Είναι μία πολύ δυνατή επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία. – Lula

Η Huawei δραστηριοποιείται στη Βραζιλία εδώ και 25 χρόνια. Η εταιρία είναι δεσμευμένη να εργάζεται ως ένας έμπιστος, μακροχρόνιος συνεργάτης στη χώρα και να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Βραζιλίας, ειδικά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της επαναβιομηχανοποίησης. – Εκπρόσωπος Huawei

Ο Lula βρέθηκε στην Κίνα για το συνέδριο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχουν δημιουργήσει. Υπερασπίστηκε την επιδίωξη συνεργασίας της χώρας του με την Κίνα στους τομείς των επικοινωνιών και των ημιαγωγών, απορρίπτοντας τις ανησυχίες περί ασφάλειας που έχουν εκφράσει δυτικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Κανείς δε θα απαγορέψει στη Βραζιλία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Κίνα. Η επίσκεψή μου στη Huawei ήταν μία επίδειξη. Θέλουμε να πούμε στον κόσμο πως δεν έχουμε προκαταλήψεις όσον αφορά τις σχέσεις μας με τους Κινέζους.

Ο Lula συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, υπογράφοντας 15 συμφωνίες, μεταξύ των οποίων μία συμφωνία για έναν δορυφόρο παρακολούθησης του Αμαζονίου, καθώς και την ανάπτυξη τεχνολογίας για κυβερνοασφάλεια και 5G συστήματα επικοινωνιών.

Παρά την πίεση των Αμερικανών, η Βραζιλία έχει δηλώσει πως δε θα θέσει βέτο στη δημιουργία ενός κινεζικού εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών στη Βραζιλία και ξεκαθάρισε πως ενδιαφέρεται να αναπτύξει τεχνολογίες σε συνεργασία με την Κίνα.