Σπαταλάει νερό η ΑΙ; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για το ChatGPT

Τεράστιες ποσότητες νερού απαιτούνται για να...εκπαιδευτούν οι ΑΙ των κολοσσών
14 Απριλίου 2023 10:47
Σπαταλάει νερό η ΑΙ; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για το ChatGPT

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη γενικότερα είναι ενεργοβόρα, καθώς για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) όπως το διάσημο ChatGPT των OpenAI και Microsoft αλλά και το Bard της Google, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι απαιτούνται μέσα σε όλα και τεράστιες ποσότητες νερού

Όπως μεταδίδει το Futurism, ομάδες ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Άρλινγκτον του Τέξας και του Ρίβερσαϊντ στο Κολοράντο προδημοσίευσαν μια μελέτη με τίτλο "Κάνοντας την ΑΙ να διψάει λιγότερο", η οποία εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκπαίδευσης της ΑΙ, η οποία όχι μόνο απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νερού για να ψύξουν τα κέντρα δεδομένων που τη στεγάζουν. 

Η έρευνα ρίχνει φως στο πόσο μεγάλη ποσότητα νερού σπαταλείται για να ψυχθούν τα κέντρα δεδομένων των OpenAI και Google. Ανακάλυψαν ότι μόνο η εκπαίδευση του ChatGPT-3 (τώρα βρισκόμαστε στην έκδοση ChatGPT-4) κατανάλωσε περί τα 700.000 λίτρα νερού (περίπου 185.000 γαλόνια), τα οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ισοδυναμούν με την ποσότητα νερού που απαιτείται για την ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. 

"Ενώ ένα μπουκαλάκι νερό των 500 ml μπορεί να μην ακούγεται πολύ, το συνολικό αποτύπωμα νερού εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη τα δισεκατομμύρια χρηστών του ChatGPT", αναφέρει στην έρευνά της η επιστημονική ομάδα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως εταιρείες όπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΑΙ "μπορούν, αλλά και πρέπει, να αναλάβουν την κοινωνική ευθύνη και να δώσουν το παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας το δικό τους αποτύπωμα νερού. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να σβήσουν την ακατάσχετη ‘δίψα’ της τεχνητής νοημοσύνης".

Χαρακτηριστικά, για να ψυχθούν τα κέντρα δεδομένων της Microsoft στις ΗΠΑ κατά την εκπαίδευση του ChatGPT-3, χρησιμοποιήθηκε τόσο νερό που ήταν αρκετό για να παράγει 370 αυτοκίνητα BMW ή 320 ηλεκτρικά οχήματα Tesla. Αν είχαν εκπαιδεύσει το μοντέλο στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ασία, τα οποία είναι ακόμη μεγαλύτερα, οι αριθμοί αυτοί θα είχαν τριπλασιαστεί.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι το ChatGPT καταναλώνει περίπου μισό λίτρο νερού για μια απλή συνομιλία περίπου 20-50 ερωτήσεων και απαντήσεων, όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Και όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν την προ-προηγούμενη βερσιόν του ChatGPT καθώς τώρα βρισκόμαστε στο άκρως εξελιγμένο ChatGPT-4

Τέλος, να σημειωθεί ότι η έρευνά τους δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη, αλλά μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ