JWST: Νέες εικόνες του Ουρανού “ντροπιάζουν“ τους δακτυλίους του Κρόνου

Εντυπωσιακές φωτογραφίες
12 Απριλίου 2023 10:53
JWST: Νέες εικόνες του Ουρανού “ντροπιάζουν“ τους δακτυλίους του Κρόνου

Το James Webb Space Telescope, το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας, έστρεψε τους φακούς του στον αινιγματικό έβδομο πλανήτη του Ηλιακού συστήματος, τον Ουρανό και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σε μία μόνο εικόνα μπορούμε να δούμε τον παγωμένο πλανήτη, τους δακτυλίους τους και τους δορυφόρους του.

Δώδεκα μόλις λεπτά παρατήρησης ήταν αρκετά για το υπέρυθρο μάτι του JWST να αποκαλύψει λεπτομέρειες που δεν είχαμε δει ποτέ έως τώρα.

Αυτό που εμφανίζεται πιο φωτεινό σε αυτόν τον μπλε βόλο, είναι η πολική περιοχή του Ουρανού η οποία βρισκόταν για 42 χρόνια στο σκοτάδι και τώρα, στα μέσα της άνοιξής του, δέχεται την πλήρη ακτινοβολία του Ήλιου με το καλοκαίρι του να αναμένεται το 2028. Τα υπόλοιπα φωτεινά αντικείμενα που εμφανίζονται είναι σύννεφα, τα οποία συνδέονται με δραστηριότητα καταιγίδων στη γεμάτη υδρογόνο και ήλιο ατμόσφαιρα του παγωμένου γίγαντα.

Και ενώ ο Κρόνος θεωρείται ο πλανήτης με τους εντυπωσιακότερους δακτυλίους, η νέα εικόνα αποκαλύπτει 11 από τους 13 γνωστούς δακτυλίους του Ουρανού. Οι δύο από τους έντεκα μάλιστα ήταν τόσο σκοτεινοί, που χρειάστηκε να ανακαλυφθούν από το πέρασμα του Voyager 2 το 1986. Μελλοντικές παρατηρήσεις του JWST θα μας αποκαλύψουν και τους άλλους δύο σκοτεινούς εξωτερικούς δακτυλίους.

Το JWST κατάφερε να καταγράψει και 6 από τους 27 γνωστούς δορυφόρους του Ουρανού. Και οι έξι βρίσκονται στο ίδιο τροχιακό επίπεδο με τον ισημερινό του Ουρανού, αλλά ξέρουμε πως υπάρχουν και πιο μακρινοί δορυφόροι οι οποίοι έχουν ελλειπτικές τροχιές με κλίση. Η παρατήρηση αυτών των δορυφόρων μπορεί να μας δώσει απαντήσεις για το πώς κατέληξε ο Ουρανός να είναι κάθετα σε σχέση με το τροχιακό του επίπεδο.