Έκρηξη ηφαιστείου στη Ρωσία έθαψε τις γύρω περιοχές στη στάχτη

Απειλή για την αεροπλοΐα
11 Απριλίου 2023 11:28
Έκρηξη ηφαιστείου στη Ρωσία έθαψε τις γύρω περιοχές στη στάχτη

Το Shiveluch, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ρωσίας, εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες στέλνοντας ένα τεράστιο νέφος στάχτης σε μεγάλο υψόμετρο, ενεργοποιώντας προειδοποιήσεις πτήσεων στην ανατολική χερσόνησο Kamchatka. Επί έξι ώρες το ηφαίστειο εκτόξευε λάβα, σχηματίζοντας ένα νέφος στάχτης 108.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και “πνίγοντας” τα γύρω χωριά σε στάχτη 8.5 εκατοστών.

Η καυτή λάβα έλιωσε το χιόνι δημιουργώντας ένα διάδρομο λάσπης. Η στάχτη έφτασε σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων κινούμενη δυτικά. Η δραστηριότητά του τώρα έχει ηρεμήσει και ευτυχώς η λάβα δεν έφτασε στα κοντινά χωριά.

Τα σχολεία σε όλη τη χερσόνησο Kamchatka έκλεισαν και οι πολίτες έχουν οδηγία να μείνουν εντός των σπιτιών τους. Η ηλεκτροδότηση των κατοίκων έχει αποκατασταθεί, ενώ τους παρέχεται και πόσιμο νερό.

Το Shiveluch εκτιμάται πως έχει σημειώσει 60 μεγάλες εκρήξεις τα τελευταία 10.000 χρόνια, με την τελευταία να είναι το 2007. Διακρίνεται σε δύο μέρη, το μικρότερο από τα οποία ήταν εξαιρετικά ενεργό τους τελευταίους μήνες.