Νέα πτώση στην αγορά των PC - Μεγάλη χαμένη η Apple

Συνεχίζεται η πτωτική τάση
11 Απριλίου 2023 09:59
Νέα πτώση στην αγορά των PC - Μεγάλη χαμένη η Apple

Η αγορά των PC παραπαίει εδώ και μήνες και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η κατάσταση χειροτέρεψε. Τόσο η Canalys όσο και η IDC εκτιμούν πως η παγκόσμια αγορά υπολογιστών είδε πτώση 29-33% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, η Apple, είδε και τη μεγαλύτερη πτώση η οποία αγγίζει το 40%! Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής, η HP, είδε πτώση 24%, ενώ οι ASUS, Dell και Lenovo είδαν πτώση περίπου 30%.

Ο λόγος της πτώσης αποδίδεται στη διστακτικότητα των καταναλωτών να αγοράσουν PCs σε μία ασταθή οικονομία όπου ο πληθωρισμός είναι έντονος, ενώ συνεχίζεται η μείωση από την έκρηξη πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι καταναλωτές δηλαδή φαίνεται πως είτε δεν έχουν χρήματα για νέο υπολογιστή ή έχουν ήδη υπολογιστές οι οποίοι είναι ακόμα πολύ ικανοί.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι. Θεωρούν πως αυτή είναι η χειρότερη πτώση που θα δούμε στην αγορά των PCs το 2023 και αναμένουν μία ανάταση στο δεύτερο μισό του έτους. Ωστόσο τονίζουν πως η επάνοδος της αγοράς θα εξαρτηθεί από το αν θα συνεχιστεί η ύφεση και στο 2024. Μπορεί οι απότομες πτώσεις να τελειώσουν, αλλά θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθει η αγορά.