Ανακαλύφθηκαν 1.000 κρυμμένοι οικισμοί των Μάγια στη Γουατεμάλα

Χάρη στο LIDAR
10 Απριλίου 2023 10:51
Ανακαλύφθηκαν 1.000 κρυμμένοι οικισμοί των Μάγια στη Γουατεμάλα

Μία τεράστια ανακάλυψη έγινε χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία του LIDAR (Light Detection and Ranging). Καλύπτοντας από τον αέρα μία τεράστια έκταση 1.683 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα δάση της Γουατεμάλας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 1.000 νέους οικισμούς των Μάγια οι οποίοι χρονολογούνται από το 1.000 π.Χ. έως το 250 π.Χ.

Οι οικισμοί βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους, ενώ αποδεικνύουν από πόσο νωρίς κατοικήθηκαν αυτές οι μεσοαμερικανικές περιοχές. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως σπίτια, θρησκευτικά και τελετουργικά κέντρα, γήπεδα αθλημάτων, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο δρόμων που σύνδεαν πολλά μεταξύ τους.

Πολλοί από αυτούς τους οικισμούς δείχνουν μία πολιτική/κοινωνική/γεωγραφική σχέση μεταξύ κοντινών οικισμών, κάτι που κατέληξε στο σχηματισμό τουλάχιστον 417 αρχαίων πόλεων και χωριών με διακριτά σύνορα.

Οι συνδέσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ των κατοικήσιμων περιοχών δείχνουν πως ήταν μέρος ενός κράτους/βασιλείου, με την έννοια πως μοιράζονταν κοινές ιδεολογίες και πολιτική. Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειαζόταν αρκετές δεξιότητες για να κατασκευαστούν αυτά τα κτίρια.

Το μέγεθος της εργασίας για την κατασκευή αυτών των τεράστιων πλατφορμών, παλατιών, φραγμάτων, δρόμων και πυραμίδων, οδηγεί στο συμπέρασμα μίας εξουσίας η οποία οργάνωσε χιλιάδες εργάτες και ειδικούς.

Βρέθηκαν επίσης συστήματα απορροής υδάτων και συλλογής νερού, κατευθύνοντας το νερό μεταξύ των οικισμών σε περιόδους ξηρασίας ή πλημμυρών.

Με τη βοήθεια του LIDAR, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν κάτω από το πυκνό δάσος και σύντομα οι ανασκαφές τους θα φέρουν στο φως εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Ancient Mesoamerica.

Tags: