Ο μύθος του Μεγαλοπόδαρου μπορεί να έχει μία πολύ απλή εξήγηση

Τι λένε οι επιστήμονες;
10 Απριλίου 2023 09:43
Ο μύθος του Μεγαλοπόδαρου μπορεί να έχει μία πολύ απλή εξήγηση

Ο Μεγαλοπόδαρος αναφέρεται συνήθως σε ιστορίες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τους ανθρώπους να προλαβαίνουν να δουν φευγαλέα μία μακρινή μορφή στο δάσος χωρίς κανένας να έχει έρθει σε κοντινή επαφή με αυτό το μυθικό πλάσμα.

Τώρα, μία νέα ανάλυση επιστημόνων, θεωρεί πως όλες οι θεάσεις του Μεγαλοπόδαρου, αφορούν μαύρες αρκούδες οι οποίες περπατούν στα πίσω πόδια τους. Το είδος Ursus americanus συνήθως περπατά στα τέσσερα, αλλά θα σηκωθεί εύκολα στα δύο πόδια για να δει καλύτερα μπροστά ή να μυρίσει καλύτερα κάτι ενδιαφέρον. Και από αυτή τη στάση, έχει μεγάλη ομοιότητα με μία τεράστια ανθρώπινη φιγούρα με γούνα.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα από το Bigfoot Field Researchers Organization, το οποίο καταγράφει γεωγραφικά τις θεάσεις Μεγαλοπόδαρου από τις αρχές του 20ου αιώνα. Έπειτα, οι ερευνητές συνέκριναν τις πληροφορίες αυτές με πληροφορίες σχετικές με την τοπική παρουσία μαύρων αρκούδων σε κάθε περιοχή, καθώς και με την παρουσία ανθρώπινου πληθυσμού.

Το αποτέλεσμα δείχνει πως σε περιοχές με μεγάλο αριθμό μαύρων αρκούδων και ανθρώπων, τείνουν να αυξάνονται οι αναφορές Μεγαλοπόδαρου, ειδικά στις βορειοδυτικές περιοχές του Ειρηνικού.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως για κάθε 900 μαύρες αρκούδες σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ ή επαρχία του Καναδά, υπάρχει και μία θέαση Μεγαλοπόδαρου. Αυτό μπορεί να ισχύει και άλλες περιοχές του πλανήτη με παρουσία αρκούδων. Στα βουνά της Ασίας για παράδειγμα, το περίφημο Γιέτι μπορεί να είναι μία ασιατική μαύρη αρκούδα, μία καφέ αρκούδα των Ιμαλαΐων ή μία καφέ αρκούδα του Θιβέτ καλυμμένη με χιόνι.

Στο παρελθόν, κάθε φυσική απόδειξη αυτών των μυθικών πλασμάτων που έχει συλλεχθεί, όπως δόντια και τρίχες, έχει αποδειχθεί πως ανήκει πάντα σε κάποιο γνωστό ζώο, τις περισσότερες φορές κάποια αρκούδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο bioRxiv.

Tags: