Δεκάδες κομμένα χέρια βρέθηκαν σε παλάτι των Hyksos στην Αίγυπτο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ποια η σημασία του μακάβριου ευρήματος;
08 Απριλίου 2023 11:12
Δεκάδες κομμένα χέρια βρέθηκαν σε παλάτι των Hyksos στην Αίγυπτο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δεκάδες κομμένα χέρια βρέθηκαν θαμμένα σε τρεις διαφορετικούς λάκκους, στην αυλή του παλατιού των Hyksos στη βορειοανατολική Αίγυπτο. Τα χέρια θεωρείται πως προέρχονται από ένα μακάβριο τελετουργικό ξένων εισβολέων. Επιγραφές σε αιγυπτιακούς τάφους απεικονίζουν ακρωτηριασμένα άκρα από τον 16ο έως τον 11ο αιώνα π.Χ., ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρήκαν και ανέλυσαν πραγματικά αυτά τα άκρα.

Ανήκουν σε τουλάχιστον έντεκα άντρες και πιθανώς μία γυναίκα, κάτι που υποδεικνύει πως οι γυναίκες συμμετείχαν στον πόλεμο.

Η κατάσταση που βρέθηκαν τα χέρια κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως ακρωτηριάστηκαν επίτηδες, από την άρθρωση του καρπού. Οι βασιλείς των Hyksos κυβέρνησαν τη νότια και τη μέση Αίγυπτο μεταξύ 1640-1530 π.Χ. Οι Hyksos θεωρούνται ως εισβολείς της Αιγύπτου και οι βασιλιάδες τους οι πρώτοι ξένοι ηγέτες της χώρας.

Τα χέρια 12 ενηλίκων τουλάχιστον βρέθηκαν ολόκληρα, ενώ βρέθηκαν και αρκετά ακόμα κομμάτια από χέρια και δάχτυλα. Οι ερευνητές μάλιστα θεωρούν πως τοποθετήθηκαν με προσοχή στο έδαφος, με την παλάμη προς τα κάτω και ανοιχτά όλα τα δάχτυλα.

Ο ακρωτηριασμός ανθρώπων χωρίς την έννοια της επιβίωσης, γίνεται συχνά κόβοντας το χέρι σε οποιαδήποτε ανατομική θέση. Είναι ευκολότερο και γρηγορότερο, αλλά αφήνει ένα κομμάτι του βραχίονα κολλημένο στο χέρι. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτοί που πρόσφεραν το χέρι τους ή αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για το τελετουργικό, νοιάζονταν αρκετά για τη σωστή παρουσίαση του χεριού, για να κόψουν όποια κομμάτια υπήρχαν από το βραχίονα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ακρωτηριασμός του δεξιού χεριού γινόταν από τους Hyksos 50-80 χρόνια πριν εμφανιστούν σε ιερογλυφικά τάφων.

Οι Αιγύπτιοι υιοθέτησαν αυτό το έθιμο κατά τη βασιλεία του Ahmose, όπως φαίνεται από τη σωρό χεριών στο ναό του στην Άβυδο. Η τοποθεσία, ο χειρισμός και ίσως η τοποθέτηση των κομμένων χεριών, έρχεται σε αντίθεση με την υπόθεση πως το κίνητρο ήταν η τιμωρία.

Οι λάκκοι στους οποίους βρέθηκαν τα χέρια ήταν στο προαύλιο του παλατιού, μπροστά στο δωμάτιο του θρόνου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.