Το Google σύντομα θα αλλάξει για πάντα και μάλλον μπορείτε να μαντέψετε πώς

Όπως επιβεβαίωσε ο CEO της
06 Απριλίου 2023 17:20
Το Google σύντομα θα αλλάξει για πάντα και μάλλον μπορείτε να μαντέψετε πώς

Προσεχώς, το δημοφιλέστερο προϊόν της Google, η αναζήτηση, πρόκειται να αλλάξει για πάντα, με μια εξέλιξη που μάλλον πολλοί μπορούν να προβλέψουν. Συγκεκριμένα, ο CEO της εταιρίας Sundar Pichai επιβεβαίωσε πως το Google θα αποκτήσει σύντομα χαρακτηριστικά τύπου ChatGPT και όχι δεν πρόκειται για το Bard chatbot.

Αντιθέτως, το Google θα προβάλει περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) απευθείας στη σελίδα των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης και όχι σε κάποιο ξεχωριστό chat παράθυρο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία ανακοινώνει επίσημα και ξεκάθαρα τα σχέδια της για λειτουργίες συνομιλίας εντός της αναζήτησης. Παραδόξως πρόκειται για κάτι που κάνει ήδη η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, το Bing, το οποίο χρησιμοποιεί το GPT-4 μοντέλο της OpenAI. Έτσι, όταν κάποιος ψάχνει οτιδήποτε στο Bing, στη δεξιά πλευρά εμφανίζεται και ένα παράθυρο που η AI απαντά και παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτό που αναζήτησε ο χρήστης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο The Wall Street Journal, ο Pichai ρωτήθηκε το εξής:

-WSJ: Θα μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν ερωτήσεις στην Google και να επικοινωνούν με LLMs [μεγάλα γλωσσικά μοντέλα] στο πλαίσιο της αναζήτησης;

-S. Pichai: Απολύτως!

Για την ώρα δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα λειτουργεί η ενσωμάτωση που ετοιμάζει η Google, αλλά είναι πολύ πιθανό πως θα έχει αντίστοιχη μορφή. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως στις αρχές της χρονιάς, όταν η τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT είχε αρχίσει να γίνεται viral, πληροφορίες έκαναν λόγο για «κόκκινο συναγερμό» στη Google. Συγκεκριμένα, η εταιρία φοβάται πως η τεχνολογία αυτή μπορεί ενδεχομένως να κοντράρει την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησής της, κάτι στο οποίο ποντάρει και η Microsoft.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η Google ζήτησε τη βοήθεια των αρχικών ιδρυτών της, Larry Page και Sergey Brin. Συγκεκριμένα, έπειτα από πρόσκληση του τωρινού CEO της Google/Alphabet, Sundar Pichai, οι δύο ιδρυτές έσπευσαν να συμβουλεύσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας για πως να δράσουν, να προτείνουν ιδέες, ενώ τους ζητήθηκε και να εγκρίνουν τα υπάρχοντα πλάνα. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που είδαμε τον Page και τον Brin να έχουν τόσο ενεργό ρόλο στη Google, αφού από το 2019 είχαν εγκαταλείψει τα καθημερινά τους καθήκοντα, παραμένοντας ωστόσο μεγαλομέτοχοι.