Τέλος το ChatGPT στην Ιταλία – Αυτός είναι ο λόγος που απαγορεύτηκε

Απειλείται με βαρύ πρόστιμο η OpenAI
01 Απριλίου 2023 20:43
Τέλος το ChatGPT στην Ιταλία – Αυτός είναι ο λόγος που απαγορεύτηκε

Και επίσημα η Ιταλία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που μπλοκάρει το ChatGPT, το πολυσυζητημένο chatbot που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία OpenAI. Συγκεκριμένα, η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων επικαλέστηκε ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ξεκίνησε έρευνα για την OpenAI, προκειμένου να διαπιστώσει τη συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

Το ChatGPT, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2022, έχει γίνει καθημερινό εργαλείο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας φυσική, ανθρώπινη γλώσσα και να μιμείται διαφορετικά στυλ γραφής. Παράλληλα, και η Microsoft έχει ενσωματώσει την τεχνολογία στο Bing και σχεδιάζει να την ενσωματώσει και στις εφαρμογές του Office.

Παρά την επιτυχία του ChatGPT όμως, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας θέσεων εργασίας, αλλά και της διάδοσης παραπληροφόρησης. Η απόφαση της ιταλικής εποπτικής αρχής έρχεται μάλιστα μετά από μια παραβίαση δεδομένων στις 20 Μαρτίου που αφορούσε το ιστορικό των συνομιλιών των χρηστών. Η ρυθμιστική αρχή ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για την εκπαίδευση αλγορίθμων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της και για την αδυναμία επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, η οποία θα μπορούσε να εκθέσει ανηλίκους σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Για την ιστορία, το ανταγωνιστικό AI chatbot της Google, το Bard, είναι διαθέσιμο αποκλειστικά σε χρήστες άνω των 18 ετών.

Η OpenAI έχει προθεσμία 20 ημερών για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της εποπτικής αρχής, κινδυνεύοντας να δεχθεί τσουχτερό πρόστιμο έως και 20 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως και οι αντίστοιχες αρχές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθούν την κατάσταση.