Ο αλγόριθμος του Twitter είναι πλέον δημόσιος για όλους, όπως είχε υποσχεθεί ο Elon Musk

Έγινε open source ο κώδικας επιλογής των tweets
31 Μαρτίου 2023 22:39
Ο αλγόριθμος του Twitter είναι πλέον δημόσιος για όλους, όπως είχε υποσχεθεί ο Elon Musk

Μια από τις πιο μεγάλες υποσχέσεις του Elon Musk πριν ολοκληρώσει την εξαγορά του Twitter ήταν πως θα κάνει τον αλγόριθμό του open source. Εν τέλει, ο νέος ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικού δικτύωσης τήρησε αυτή την υπόσχεση, με την εταιρία να δημοσιεύσει σήμερα στην γνωστή πλατφόρμα GitHub τμήματα του κώδικα.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι, στον χώρο της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τον όρο λογισμικό ανοικτού κώδικα (Open Source) εννοείται λογισμικό του οποίου ο πηγαίος κώδικας διατίθεται σε τρίτον για να τον εξετάσει. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί αρκετές διαφορετικές άδειες χρήσης σχεδιασμένες να συνοδεύουν λογισμικό ανοικτού κώδικα. Μερικές από αυτές επιτρέπουν στους χρήστες και να τροποποιήσουν τον κώδικα ή και να τον αξιοποιήσουν σε άλλες εφαρμογές.

Αυτό σημαίνει πως πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει μέρη του αλγορίθμου που είναι υπεύθυνος για την επιλογή των Tweets που προβάλλονται στο βασικό ‘For You’ feed του Twitter. Στόχος της εταιρίας είναι η διαφάνεια, έτσι ώστε να ξέρει ο κόσμος γιατί το Twitter δείχνει τα tweets που δείχνει, καθώς και η περεταίρω βελτίωση, αφού με αυτή την προσέγγιση η κοινότητα θα μπορεί να κάνει άμεσα προτάσεις για βελτίωση ή να υποβάλει διορθώσεις για σφάλματα.

Αν, λοιπόν, θέλετε να αρχίσετε το σκάλισμα, μπορείτε να βρείτε τον κώδικα που έδωσα στα φώτα της δημοσιότητας το Twitter πατώντας εδώ.

Η επίσημη ανακοίνωση του Twitter:

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή διαφάνειας για το Twitter.

Μοιραζόμαστε με τον κόσμο μεγάλο μέρος του πηγαίου κώδικα που τροφοδοτεί την πλατφόρμα μας.

Η ανάρτηση του Elon Musk:

Το μεγαλύτερο μέρος του recommendation αλγορίθμου θα γίνει σήμερα open source. Τα υπόλοιπα μέρη θα ακολουθήσουν.

Η σημαντικότερη δοκιμασία θα είναι αν οι ανεξάρτητοι third parties θα μπορέσουν να είναι σε θέση να προσδιορίσουν, με ακρίβεια που είναι σε λογικά πλαίσια, τι ενδέχεται να εμφανίζεται στους χρήστες.

Χωρίς αμφιβολία, θα ανακαλυφθούν πολλά ντροπιαστικά θέματα, αλλά θα τα διορθώσουμε γρήγορα!