Το JWST “είδε“ τον εξωπλανήτη TRAPPIST-1b που μοιάζει με τη Γη

Δε μοιάζει τόσο πολύ τελικά
01 Απριλίου 2023 17:00
Το JWST “είδε“ τον εξωπλανήτη TRAPPIST-1b που μοιάζει με τη Γη

Οι εξωπλανήτες οι οποίοι έχουν περίπου το μέγεθος της Γης και βρίσκονται στη λεγόμενη “κατοικήσιμη ζώνη” του αστρικού τους συστήματος, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν και ζωή. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες είναι ο TRAPPIST-1b ο οποίος βρίσκεται στο ομώνυμο αστρικό σύστημα TRAPPIST-1, το οποίο διαθέτει έναν ερυθρό νάνο στο κέντρο του.

Τώρα, χάρη σε νέες παρατηρήσεις του James Webb Space Telescope, μάθαμε με ακρίβεια πως ο TRAPPIST-1b έχει 1.4 φορές τη μάζα της Γης και 1.1 φορά τη διάμετρό της. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του αγγίζουν τους 230 βαθμούς Κελσίου και είναι μάλλον απίθανο να διαθέτει κάποια ατμόσφαιρα. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που μπορούμε να κάνουμε με τέτοια ακρίβεια μετρήσεις για έναν κόσμο τόσο μακριά, 40 έτη φωτός από εμάς.

Είναι ευκολότερο να χαρακτηρίσουμε βραχώδεις πλανήτες γύρω από μικρότερα, πιο ψυχρά άστρα. Αν θέλουμε να καταλάβουμε την κατοικησιμότητα γύρω από άστρα τύπου M, το σύστημα TRAPPIST-1 είναι ένα σπουδαίο εργαστήριο. Αυτοί είναι οι καλύτεροι στόχοι που έχουμε όταν ψάχνουμε για ατμόσφαιρες σε βραχώδεις πλανήτες.

Υπάρχουν 10 φορές περισσότερα M άστρα στον γαλαξία μας από άστρα σαν τον Ήλιο. Έχουν επίσης τις διπλάσιες πιθανότητες να φιλοξενούν βραχώδεις πλανήτες. Αλλά είναι επίσης και πολύ ενεργοί. Είναι πολύ λαμπεροί και όταν είναι ακόμα νέοι, εκπέμπουν εκλάμψεις και ακτίνες Χ που μπορούν να απογυμνώσουν έναν πλανήτη από την ατμόσφαιρά του.

Με το πανίσχυρο JWST, οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία του TRAPPIST-1b, από το υπέρυθρο φως που εκπέμπεται με την θερμική ακτινοβολία του πλανήτη. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αποκαλύψει αν έχει ή όχι ατμόσφαιρα ο πλανήτης.

Ο πλανήτης αυτός είναι παλιρροιακά κλειδωμένος, με τη μία πλευρά να κοιτά το άστρο συνέχεια και την άλλη βυθισμένη σε μόνιμο σκότος. Αν υπήρχε ατμόσφαιρα για να κυκλοφορεί και να διανέμει τη θερμότητα, η πλευρά της μέρας θα ήταν ψυχρότερη. Συγκρίναμε τα αποτελέσματα με διάφορα μοντέλα υπολογιστών που δείχνουν τη θερμοκρασία σε διαφορετικά σενάρια. Τα αποτελέσματα έδειχναν κάθε φορά έναν σώμα αποτελούμενο από βράχο, χωρίς ατμόσφαιρα για να κυκλοφορήσει τη θερμότητα. Επίσης δεν είδαμε σημάδια φωτός να απορροφάται από διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που θα φαινόταν αμέσως σε αυτές τις μετρήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.