Το πρώτο κεφτεδάκι από μαμούθ είναι πραγματικότητα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Εγείρει ερωτήματα για τις τροφές του μέλλοντος...
01 Απριλίου 2023 08:00
Το πρώτο κεφτεδάκι από μαμούθ είναι πραγματικότητα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ολλανδοί επιστήμονες τροφίμων αποκάλυψαν στο μουσείο επιστημών NEMO του Άμστερνταμ, το πρώτο κεφτεδάκι από...μαμούθ! Ο τεράστιος κεφτές κατασκευάστηκε για λογαριασμό της Αυστραλιανής εταιρίας Vow και δημιουργήθηκε από DNA του εξαφανισμένου πλέον πλάσματος, στο εργαστήριο.

Ωστόσο δεν προσφέρεται προς κατανάλωση, αφού η χιλιάδων ετών πρωτεΐνη που περιέχει, πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί για την ασφάλειά της.

Επιλέξαμε κρέας από το τριχωτό μαμούθ επειδή είναι ένα σύμβολο της απώλειας, εξαφανίστηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αντιμετωπίζουμε παρόμοια μοίρα αν δεν αλλάξουμε πλώρη, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην παραγωγή κρέατος μεγάλης κλίμακας και της διατροφής μας. – Tim Noakesmith, συνιδρυτής Vow

Το κρέας “καλλιεργήθηκε” από τους επιστήμονες στη διάρκεια αρκετών εβδομάδων και αφού εντόπισαν τη διάταξη του DNA για την μυογλοβίνη, μία σημαντική πρωτεΐνη που δίνει στο κρέας τη γεύση του. Συμπληρώνοντας κάποια κενά στο DNA χρησιμοποιώντας γονίδια αφρικανικού ελέφαντα – τον κοντινότερο συγγενή του μαμούθ – το εισήγαγαν σε κύτταρα προβάτου δίνοντας και ένα ηλεκτρικό φορτίο. Οι επιστήμονες σιγόψησαν τον τεράστιο κεφτέ σε ένα φούρνο πριν το καψαλίσουν εξωτερικά με ένα φλόγιστρο.

Δε θα το φάω αυτή τη στιγμή επειδή δεν έχουμε δει αυτήν την πρωτεΐνη εδώ και 4.000 χρόνια. Αλλά μετά τις δοκιμές ασφαλείας, είμαι πολύ περίεργος να δω τι γεύση έχει. – Ernst Wolvetang, βιομηχανικός

Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε από το καλλιεργημένο κρέας γενικότερα.

Σε αντίθεση με το συμβατικό κρέας, το οποίο προέρχεται από βρώμικα και απρόβλεπτα ζώα, το καλλιεργημένο κρέας παράγεται με εξαιρετική ακρίβεια σε υψηλής καθαριότητας εγκαταστάσεις παραγωγής τροφών. Έτσι, το καλλιεργημένο κρέας αποφεύγει τα παθογόνα, τα αντιβιοτικά και άλλους μολυσματικούς παράγοντες που βρίσκουμε συχνά στο κρέας από ζώα.

Σήμερα, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 14.5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλείται από τους ανθρώπους, ενώ η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να αναζητούν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης, στρεφόμενοι προς εναλλακτικές πηγές κρέατος όπως κρέας βασισμένο σε φυτά ή καλλιεργημένο στο εργαστήριο.

Επιλέξαμε να κάνουμε έναν κεφτέ από μαμούθ για να προκαλέσουμε την προσοχή στο γεγονός πως το φαγητό του μέλλοντος μπορεί να είναι καλύτερο και βιώσιμο. Αντί να προσπαθούμε να κανονικοποιήσουμε το καλλιεργημένο κρέας, ο κεφτές από μαμούθ προσπαθεί να τονίσει πόσο διαφορετική είναι η τεχνολογία. Μας δείχνει ένα μέλλον όπου τρώμε κρέας το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από το κρέας που τρώμε σήμερα, δημιουργημένο από είδη με τα οποία δεν είχαμε ποτέ επαφή.

Tags: