Τίτλοι τέλους για την Virgin Orbit - Απολύει το προσωπικό της

Τέλος στα σχέδια για το διάστημα
31 Μαρτίου 2023 10:51
Τίτλοι τέλους για την Virgin Orbit - Απολύει το προσωπικό της

Οι προσπάθειες της Virgin Orbit να αποτελέσει μία πλατφόρμα εκτόξευσης δορυφόρων στο διάστημα από πυραύλους ενσωματωμένους σε αεροσκάφη, φαίνεται πως λαμβάνουν οριστικό τέλος. Μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, η θυγατρική της Virgin του δισεκατομμυριούχου Richard Branson βάζει “λουκέτο”, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Αυτό σημαίνει επίσης πως θα απολυθεί άμεσα και το 90% των εργαζομένων της, περίπου 675 άνθρωποι.

Η Virgin Orbit ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να αναπτύξει το Launcher One, ένα σύστημα εκτόξευσης δορυφόρων στο διάστημα, χρησιμοποιώντας πύραυλο ο οποίος θα εκτοξευόταν από ένα τροποποιημένο Boeing 747 με την ονομασία Cosmic Girl. Το σύστημα ήταν σχεδιασμένο για να βάζει σε χαμηλή τροχιά cubesat δορυφόρους, αλλά παρά τις αρχικές επιτυχίες ανάπτυξης, δεν κατάφερε τελικά να στείλει κάποιον δορυφόρο στο διάστημα στην πρώτη επίσημη δοκιμή της το Μάιο του 2020.

Στη δεύτερη προσπάθειά της τον Ιανουάριο του 2022 κατάφερε να θέσει 10 cubesats της NASA σε χαμηλή τροχιά, καθώς και επτά ακόμα δορυφόρους της Space Force. Από τις 6 συνολικές αποστολές μεταξύ 2020 και 2023, οι τέσσερις ήταν επιτυχείς. Η τελευταία αποτυχία της όμως το 2023 η οποία οφειλόταν σε ένα φίλτρο καυσίμου αξίας $100, ήταν αρκετά ντροπιαστική για τον Richard Branson, ο οποίος επένδυσε πάνω από $55 εκατομμύρια στο project.

Από τις 16 Μαρτίου η Virgin Orbit διέκοψε τις επιχειρήσεις της προσπαθώντας να βρει χρηματοδότηση. Κάτι τέτοιο δε έγινε εφικτό όμως, αναγκάζοντας τη διοίκηση να βάλει τέλος στις προσπάθειες.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για να έχουμε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για την εταιρία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουμε άμεσες, δραματικές και εξαιρετικά επίπονες αλλαγές. – Dan Hart, CEO Virgin

Οι απολυμένοι υπάλληλοι θα λάβουν πακέτα αποζημιώσεων και προτεραιότητα στο τμήμα προσλήψεων της Virgin Galactic. Τα δύο κορυφαία στελέχη της Virgin Orbit θα λάβουν επίσης ένα “χρυσό αλεξίπτωτο” με τεράστιες αποζημιώσεις που εγκρίθηκαν από το συμβούλιο της εταιρίας πριν να ανακοινωθεί η παύση των δραστηριοτήτων της εταιρίας.