Συνεχίζουν να πέφτουν οι τιμές των DDR5 και DDR4 μνημών

Καθώς η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα
29 Μαρτίου 2023 16:04
Συνεχίζουν να πέφτουν οι τιμές των DDR5 και DDR4 μνημών

Αν σκεφτόσασταν να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας με περισσότερη μνήμη RAM, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή, αφού οι τιμές τους συνεχίζουν να πέφτουν.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των DDR5 και DDR4 memory modules μειώνονται σταθερά από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι Alder Lake επεξεργαστές 12ης γενιάς της Intel, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που έφεραν την υποστήριξη για DDR5 στην mainstream αγορά. Ο λόγος για την καθοδική αυτή πορεία των τιμών -που σίγουρα συμφέρει τους καταναλωτές- είναι ότι η ζήτηση για DRAM προϊόντα γενικότερα δεν έχει ανακάμψει όπως αναμενόταν, οδηγώντας σε κατάσταση υπερβολικής προσφοράς.

Σύμφωνα με την TrendForce, μια γνωστή ερευνητική εταιρία που ειδικεύεται μεταξύ άλλων στο hardware, η μέση τιμή πώλησης των DRAM προϊόντων μειώθηκε κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά άλλο 10 με 15% το δεύτερο τρίμηνο. Η εταιρεία αποδίδει την τάση αυτή στη συντηρητική αγοραστική συμπεριφορά των πελατών σε διάφορες αγορές, όπως αυτή των PCs, των servers και των smartphones.

Ειδικότερα, η αγορά των υπολογιστών, η οποία περιλαμβάνει τις DDR5 και DDR4 μονάδες μνήμης, σημείωσε πτώση της μέσης τιμής πώλησης κατά 15 με 20% το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά άλλο 8 με 13% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η TrendForce αναφέρει ότι τα καταστήματα έχουν περίπου 9 με 13 εβδομάδες αποθέματος και έτσι δεν είναι πρόθυμα να αγοράσουν περισσότερα λόγω της στασιμότητας της αγοράς. Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι οι τιμές των DDR5 έχουν μειωθεί πιο απότομα από τις τιμές των DDR4, καθώς μιλάμε για μια πιο νέα τεχνολογία με περιορισμένη υιοθέτηση και συμβατότητα.

Tags: