Η Lockheed Martin ετοιμάζει δορυφορικό δίκτυο επικοινωνιών Γης-Σελήνης

Για μία μόνιμη παρουσία στη Σελήνη
29 Μαρτίου 2023 11:47
Η Lockheed Martin ετοιμάζει δορυφορικό δίκτυο επικοινωνιών Γης-Σελήνης

Ο στόχος μίας μόνιμης παρουσίας ανθρώπων στη Σελήνη έχει εκφραστεί από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί πως οι αστροναύτες θα έχουν ένα αξιόπιστο δίκτυο επικοινωνίας με τη Γη. Η αμερικανική Lockheed Martin δημιούργησε μία spinoff εταιρία που θα επικεντρώνεται σε υποδομές για τη Σελήνη, ονόματι Crescent Space.

Το πρώτο της project θα είναι ένα δίκτυο δορυφορικής επικοινωνίας Γης-Σελήνης. Ονομάζεται Parsec και πρόκειται για έναν αστερισμό μικρών σεληνιακών δορυφόρων οι οποίοι θα παράγουν μία αδιάκοπη σύνδεση μεταξύ των αστροναυτών και του εξοπλισμού τους, με τις ομάδες πίσω στη Γη. Ταυτόχρονα, το σύστημα θα προσφέρει και οδηγίες πλοήγησης στη Σελήνη, σαν ένα σεληνιακό GPS.

Οι πρώτοι δορυφόροι Parsec θα τεθούν σε λειτουργία το 2025. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται πρόωρο να μιλάμε για μόνιμη παρουσία ανθρώπων στη Σελήνη όταν η πρώτη πτήση προς τη Σελήνη του Artemis Project της NASA θα λάβει χώρα στα τέλη του 2024, υπάρχει ξεκάθαρα μία νέα “κούρσα” εθνών αλλά και ιδιωτικών εταιριών για τη Σελήνη και η Lockheed Martin θέλει να είναι έτοιμη για αυτήν.