Elon Musk και χίλιοι ειδικοί ζητούν την παύση της ανάπτυξης του ChatGPT-4

Αποτελεί ρίσκο για την κοινωνία και την ανθρωπότητα
29 Μαρτίου 2023 10:57
Elon Musk και χίλιοι ειδικοί ζητούν την παύση της ανάπτυξης του ChatGPT-4

Ο Elon Musk μαζί με μία ομάδα ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης και στελέχη της βιομηχανίας, εξέδωσαν μία ανοιχτή επιστολή στην οποία καλούν για εξάμηνη παύση στην εκπαίδευση συστημάτων ισχυρότερων από το ChatGPT-4, λόγω πιθανών κινδύνων για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Την επιστολή υπογράφουν πάνω από 1.000 ειδικοί, ζητώντας την παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, για να προλάβουν να αναπτυχθούν πρωτόκολλα ασφαλείας και να ελεγχθούν από ανεξάρτητους ερευνητές.

Τα ισχυρά AI συστήματα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε σίγουροι πως οι επιπτώσεις θα είναι θετικές και τα ρίσκα διαχειρίσιμα.

Η επιστολή κάνει λόγο για πιθανά ρίσκα στην κοινωνία και στον πολιτισμό, από ανταγωνιστικά στον άνθρωπο AI συστήματα υπό τη μορφή οικονομικών και πολιτικών διαταράξεων, καλώντας ταυτόχρονα σε δράση τους νομοθέτες.

Η επιστολή έρχεται μόλις μία μέρα μετά την προειδοποίηση της Europol για τις πιθανές εγκληματικές χρήσεις τεχνολογιών όπως το ChatGPT. Ο CEO της OpenAI, Sam Altman, δεν υπέγραψε φυσικά την επιστολή και η εταιρία δεν απάντησε σε κλήσεις για κάποιο σχόλιο.

Η επιστολή δεν είναι τέλεια, αλλά το πνεύμα της είναι σωστό. Πρέπει να επιβραδύνουμε μέχρι να καταλάβουμε καλύτερα τις επιπτώσεις. Μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά. Οι “μεγάλοι παίκτες” γίνονται ολοένα και πιο μυστικοπαθείς για τις δραστηριότητές τους, κάτι που κάνει δύσκολο για την κοινωνία να αμυνθεί απέναντι στα κακά που μπορεί να έρθουν. – Gary Marcus, επίκουρος καθηγητής του New York University