Πόσες θέσεις εργασίας απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη;

Νέα ανάλυση της Goldman Sachs
29 Μαρτίου 2023 10:37
Πόσες θέσεις εργασίας απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη;

Μία νέα ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας, Goldman Sachs, αποκαλύπτει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους εργασίας στο κοντινό μέλλον. Αυτό ισοδυναμεί με το 1/4 των θέσεων εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να σημάνει νέες θέσεις εργασίας και μία “έκρηξη” στην παραγωγικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αξίας των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται ετησίως κατά 7%.

Σύμφωνα με την αναφορά, η ικανότητα της παραγωγικής AI να παράγει περιεχόμενο που δεν μπορεί να ξεχωρίσει από το ανθρώπινο περιεχόμενο, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

Ποιοι τομείς θα επηρεαστούν περισσότερο λοιπόν; Η αναφορά λέει πως το 46% των διοικητικών εργασιών και το 44% των εργασιών στο νομικό τομέα θα αυτοματοποιηθούν πλήρως, αλλά μόλις το 6% στις κατασκευές και το 4% στη συντήρηση.

Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες δουλειές θα αντικατασταθούν από την παραγωγική AI. Αυτό που κάνει το ChatGPT για παράδειγμα, επιτρέπει σε ανθρώπους με μέτριες ικανότητες γραφής να παράγουν εκθέσεις και άρθρα. Έτσι, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, το οποίο θα μειώσει τους μισθούς, εκτός κι αν δούμε μία σημαντική αύξηση στη ζήτηση αυτής της εργασίας. Σκεφτείτε την εισαγωγή της GPS τεχνολογίας σε πλατφόρμες όπως το Uber. Ξαφνικά, το να γνωρίζεις τους δρόμους του Λονδίνου δεν είχε τόσο μεγάλη αξία και έτσι οι ικανοί και έμπειροι οδηγοί είδαν μεγάλες μειώσεις μισθών της τάξης του 10%. Το αποτέλεσμα ήταν μικρότεροι μισθοί, όχι λιγότεροι οδηγοί. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η παραγωγική AI μάλλον θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις σε ένα μεγαλύτερο εύρος δημιουργικών εργασιών.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 60% των σημερινών εργαζομένων απασχολούνται σε δουλειές οι οποίες δεν υπήρχαν το 1940. Αλλά άλλες μελέτες σημειώνουν πως οι τεχνολογικές αλλαγές που ήρθαν από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα, δημιούργησαν λιγότερες θέσεις εργασίας από αυτές που κατήργησαν.

Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία ή πώς θα την ενσωματώσουν οι εταιρίες στον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό δε σημαίνει πως η AI δε θα διαταράξει τον τρόπο που εργαζόμαστε. Πρέπει να επικεντρωθούμε όμως στη δυναμική βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου από την υψηλότερης παραγωγικότητας εργασία και τις φθηνότερες σε κόστος υπηρεσίες, καθώς και το ρίσκο του να μείνουμε πίσω αν άλλες εταιρίες και οικονομίες προσαρμοστούν καλύτερα σε αυτήν την τεχνολογική αλλαγή.